Лекари хвърляха яйца по Жени Начева

Зам.-здравната министърка отиде във Враца да представи новия директор на болницата, а медиците получиха заплатите си за фeвруари

444
Жени Начева
Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването

Недоволни медици от болницата във Враца хвърляха яйца по заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева, която отиде на крак лечебното заведение, за да представи новия директор и да успокои персонала, че болницата няма да се затваря. Работещите в МБАЛ „Христо Ботев“ обаче бяха категорични, че кризата в лечебното заведение се задълбочава, тъй като лекари и сестри масово напускат работа. Така след като бяха затворени пет отделения, от седмица вече не работи и реанимацията, което прави невъзможна дейността на хирурзи, ортопеди и акушер-гинеколози.

От днес без лекар остана и спешното отделение, защото няма достатъчно медици, за да се направи график за дежурствата. От Министерството на здравеопазването (МЗ) за пореден път обещаха спешно решаване на проблемите на болницата, която има дългове за милиони и призоваха медиците да се върнат по работните си места.

„Предлагаме хората да се върнат на работа. Врачанска болница трябва да има и ще има. Обещахме ритмично получаване на разходите за персонал. До края на юни ще преодолеем забавянето в изплащането на заплатите“, увери Жени Начева и за да потвърди думите си по картите на медиците постъпиха февруарските им възнаграждения.

Болницата „Христо Ботев“ във Враца е в критично състояние от няколко месеца. Въпреки оздравителния план, обявен от здравното ведомство, промени няма и оцеляването на лечебното заведение продължава да бъде под въпрос. А замеряне на зам.-здравен министър с яйца е прецедент в историята, макар недоволството към МЗ от години да е високо, а предлаганите реформи по правило срещат отпор от различните участници в сектора.

Припомняме, от пациентски организации „Заедно с теб“ вече поискаха оставката на Начева, която е и шеф на Надзорния съвет на НЗОК, заради намаленото реимбурсиране от касата на медицинските изделия. Бившият подуправител на фонда д-р Димитър Петров пък я обвини, че еднолично е преправила цените, така че да се спестят 8 млн. лева, които обаче вече струваха два живота и много притеснения на пациентите и болниците.

СПОДЕЛИ