Лекари от ВМА оперираха пред 700 студенти

Участници от 60 страни се събраха на Международния конгрес по медицински науки за студенти и млади доктори

2460
ВМА

Над 700 студенти и млади лекари гледаха на живо операции във ВМА. Практическите занятия бяха част от програмата на Международния конгрес по медицински науки за студенти и млади лекари, организиран от студенти на Медицинския университет в София. Участници от повече от 60 страни взеха участие във форума, който се организира за 17-ти пореден път и е един от най-престижните в Европа.

Младите специалисти имаха възможност да наблюдават операции на живо от две от операционните на ВМА. Първият уъркшоп беше по артроскопска хирургия, а студентите и младите доктори наблюдаваха метода и задаваха своите въпроси към оператора – доц. Владимир Русимов, ръководител на Клиника по ендоскопска травматология.

По същото време течеше и уъркшоп за ендоскопско лечение на уролитиаза. В рамките на форума участниците се запознаха със съвременни методи за лечение на уролитиаза – перкутанозна нефролитотрипсия и уретрореноскопия, както и имаха възможност да почерпят опит и да зададат своите въпроси към проф. Илия Салтиров, ръководител на Клиника „Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия”.

Това е поредният международен форум, в рамките на който специалисти от ВМА демонстрират на живо от операционните зали едни от най-съвременните методи за лечение на различни заболявания.

СПОДЕЛИ