Касата плаща по-скъпо за медицински изделия, отколкото струват в аптеката

Уринаторна торбичка например на свободния пазар се продава между 0,50 и 1,20 лева, но НЗОК я купува на цена от 8,25 лева

639
имплант

Здравната каса плаща в пъти повече за медицински изделия, отколкото те струват на свободна продажба. За това сигнализираха пациенти, които били принудени да си купуват уринаторни торбички, защото изписаните по каса, освен че не пасват, не стигат и като бройка.

С увредени от операция пикочопроводни пътища, слагат на възрастна жена изкуствен канал да извежда урината навън. Към него се прикрепят торбички, които се сменят, когато се напълнят. Или по няколко пъти на ден. „В болницата дойде представител на тази фирма и ни препоръча да използваме тези торбички – ние тогава не знаехме, че не се изписват други по здравна каса и в последствие разбрахме, че са единствените торбички, които се предлагат от здравна каса“, разказва пред БНТ Яна Бенчева, дъщеря на пациентката.

Но предписаните торбички се оказват неизползваеми. Накрайникът е дебел и не пасва на изхода на нефростомата или изкуствения път от бъбреците. Затова потърсили представителите на фирмата вносител и помолили да им ги сменят. Така се сблъскали с цените по каса и тези на свободния пазар. Купените в аптеката стрували 1,20 лева, а НЗОК плаща за същите 8,25 лева.

Как точно фондът е стигнал да тази цена и защо разликата е в пъти? На конкурсна процедура са били явили 6 фирми. Комисия, определена от управителя на касата, е избрала най-добрата оферта, обясняват в писмен отговор от НЗОК до БНТ. Накрая изделията се одобряват и от Надзорния съвет, чийто председател е зам.-здравният министър Жени Начева.

Списъкът на касата, доказва че се осигуряват само един вид торбички, само на една фирма. Разликата между тях и тези, купени от аптеката, е в гърба от нетъкан текстил и клапата за изпускане на урина. Но тези различия няма как да струват 7 лева. Иначе щеше да е се отрази на цената на по-големите торбички, за употреба през нощта. За тях касата също плаща 8,25 лева. „Но тази торбичка мога да я купя от всяка аптека, доста по-качествена и струва 55 стотинки“, заяви още дъщерята на пациентката. Според Яна Бенчева, освен че по-евтината има клапа, двете торбички изглеждат напълно идентични – прост найлон с тръбичка, като излезли от една преса. Затова разликата в цената е смущаваща.

Николай Костов – собственик на аптека: „Даже сме имали по 40, по 56, 75 стотинки, всякакви сме имали“, потвърди Николай Костов, собственик на аптека.

В същото време фондът еднолично намали реимбурсната цена на десетки медицински изделия основно в кардиологията, като така принуди пациентите да доплащат суми от 200 до 10 000 лева. Ако не могат да си позволят да извадят тези пари от джоба си – умират.

СПОДЕЛИ