Борисов към сестрите: Милите! Но не може всеки да иска пари

Близо 5 млрд. лева отделя държавата за здравеопазване, а справедливото им разпределение зависи от МЗ и НЗОК, заяви премиерът

12684
Борисов
Бойко Борисов

И в събота ли? Милите! Така премиерът Бойко Борисов коментира протеста на медицинските сестри под прозорците на Министерския съвет. Специалистите по здравни грижи излязоха на улицата на връх професионалния си празник – 12 май, за да поискат по-високи заплати.

„Близо 5 милиарда лева отделя държавата за здравеопазване. Чрез бюджетите на министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса средствата се разпределят. Справедливото им разпределение зависи от тях“, каза Борисов в Стара Загора, където участва на конференция на ГЕРБ.

Всъщност премиерът може и да не знае, но държавата не отделя 5 млрд. лева, а по-малко от 1,5 млрд. лева за здраве. Останалите пари в НЗОК идват от вноските ни. А как се разпределят и дали е справедливо, решава именно държавата, чиято квота от представители в Надзорния съвет на фонда е най-голяма.

„С цялото ми уважение към тях. И ги разбирам. Но не може всеки, който иска пари, да дойде под прозорците на Министерския съвет. И хайде на другия ден… Не е правилно така, ще си счупим държавата накрая“, добави още премиерът.

Изказването на министър-председателя разгневи медсестрите, които заляха социалните мрежи с гневни коментари. „Към никой друг бранш г-н Борисов не се е отнесъл толкова цинично и вулгарно!“, написаха сестрите в групата си във Фейсбук. Те призоваха колежките си към ефективна стачка и още протести, но този път и с искания за оставки.

И здравният министър Кирил Ананиев се оправда, че заплатите на сестрите не зависят от него. „Ниските заплати в голяма степен зависят от разпределението на приходите, които получават болниците и стимулиране и заплащането на труда на лекари, сестри. Там има някакъв проблем, който обаче не е на министъра на здравеопазването“, коментира той. Според Ананиев, медицинските сестри били малко, защото са пръснати в много голям брой лечебни заведения. „Има 342 болници, отделно работят и в извън болнична помощ, отделно във фармация“, коментира здравният министър.

СПОДЕЛИ