IQOS – здравословната революция в пушенето

От 80 % до 99 % по-малко токсикантите в аерозола отделя новата цигара в сравнение с цигарения дим, установи Германският федерален институт за оценка на риска

775
IQOS

Всички знаят, че цигарите са вредни, че предизвикват различни видове рак и дихателни проблеми, но мнозина продължават да ги пушат. В света има около 1 млрд. активни пушачи, 800 млн. от които са мъже, показват данните на Световната здравна организация. Според СЗО тютюнът всяка година причинява смъртта на повече от 7 млн. души, като 6 млн. от тях са самите потребители на цигари, а останалите са т.нар. пасивни пушачи, които се превръщат в жертви на излагането на тютюнев дим. Организацията нарича пушенето „епидемия“ и го определя като „една от най-големите заплахи за общественото здраве“.

Но тютюневият гигант Philip Morris е на път да преобърне тази тенденция със своята „здравословна“ революция в пушенето – IQOS. I quit original smoking (отказвам се от традиционното пушене) представлява електронно устройство от 2 части – приспособление за пушене и зарядно. Устройството, в което се поставя цигарата (т.нар. тютюнев стик), наподобява писалка. То загрява тютюна, но без да го запалва и така се отделя никотин. Температурата на загряване е почти 2 пъти по-ниска около (350 градуса по Целзий), отколкото при обикновените запалими цигари (над 600 градуса). Идеята е тютюнът да не гори, за да не се отделят канцерогенни вещества.

Самият тютюнев стик е по-къс от стандартните цигари, а тютюнът в него е обработен по различен начин, а както и при електронните цигари, пушачът приема никотина, но издиша единствено пара, а не цигарен дим.

Множество независими изследвания доказват, че поглъщането на никотин без дим е много по-безопасно от пушенето на запалима цигара. Хората пушат заради никотина, но умират от катрана. И макар че устройствата са от прекалено скоро на пазара, а изследванията са твърде малко, за да се правят генерални изводи за дългосрочните последици от тяхната употреба, вече има десетки проучвания, които показват, че нагреваемите тютюневи продукти носят 20 пъти по-малък риск за здравето в сравнение с обикновените цигари

Преди дни Германският федерален институт за оценка на риска (BfR),  публикува официалния доклад с резултатите от своята независима оценка на аерозола, образуван при употреба на IQOS. „Нашият доклад потвърждава, че нивата на основните канцерогени в емисиите, отделяни при използването на новия продукт с нагряване, без горене, са значително намалени в сравнение с тези при конвенционалните цигари“, заявяват от BfR. Изследването потвърждава намаления на токсиканти в аерозола на IQOS с от 80% до над 99% в сравнение с цигарения дим. Франк Хенклер-Щефани, един от главните изследователи по проучването заявява: „Ние можем да потвърдим, че продуктите с нагряване на тютюн съдържат значително по-малко токсиканти в аерозола. Можем да очакваме, че това значително намаление на токсиканти може да повлияе и на здравето“.

Германският федерален институт за оценка на риска е основан през 2002 г. с цел анализиране и подобряване на защита на здравето на потребителите. Той представлява научна структура към правителството на Федерална република Германия, който отговаря за изготвянето на експертни оценки и становища относно безопасността на храните и потребителските стоки и веществата, използвани в тях. Институтът има статут на независим орган и е с ключова роля при взимане на решения и определяне на политики в Германия относно защита на потребителите и безопасността на храните и останалите потребителски стоки.

СПОДЕЛИ