Медицинските сестри: Бойко, чуй ни, иначе си тръгваме

Специалистите по здравни грижи излязоха на протест на връх професионалния си празник, за да поискат достойно заплащане за труда си

2030
медсестрите

Хиляди медицински сестри излязоха днес на протест с искане за достойно заплащане. На връх професионалния си празник, специалистите по здравни се събраха пред Министерския съвет  и на висок глас заявиха: „Бойко чуй ни, иначе си тръгваме“. В протеста се включиха медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от цялата страна, чиято средна заплата е около 700 лв., а те настояват тя да стане поне 1500 лв.

Митингът беше организиран от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи и получи подкрепата на КНСБ, Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и пациентски организации.

С бели престилки, импровизирани самолетни билети и куфари те напомниха на властта, че у нас остават все по-малко сестри. С плакати „Погрижете се за нас, за да се грижим и ние за вас“, „Не искаме вече да сме невидими“, „Достойно място за работещите в здравеопазването” и „Не можете без нас” протестиращите поискаха стартово възнаграждение от три минимални заплати и ясен стандарт по колко сестри трябва да има на брой пациенти в болниците и извън тях. В момента стартовата заплата у нас за специалистите по здравни грижи е 286 евро и е най-ниската в ЕС. В Дания тя е 3194 евро, в Германия – 2411 евро, в Испания – 1415 евр, а в Румъния е 306 евро.

В понеделник специалистите по здравни грижи ще входират декларация с основните си искания в Министерски съвет и НС. Тя е адресирана лично до премиера Бойко Борисов, председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова и до здравния министър Кирил Ананиев.

„Скъпи колеги, вие имате основание за тези протестни действия, вашият труд не е оценен и не се заплаща подобаващо, работите на няколко места и често мизерствате“, каза д-р Галинка Павлова, зам.- председател на БЛС. Към нейните думи се присъедини и председателя на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев. Подкрепа те получиха лично и от Пол Дьо Рав, генерален председател на Европейската федерация на сестринските асоциации.

„С един митинг няма да стане, даром нищо не се дава, всеки ден трябва да сме там, където се решава как се разпределят парите. Време е да спрем с голите обещания, всички се покланяме на тези специалисти, а сме ги поставили в мизерните условия, с мизерните заплати“, заяви от трибуната и д-р Иван Кокалов, зам.-председател на КНСБ.

„На нашия гръб се проведоха необмислени реформи, политиците се подиграха с нас, повече така не може. Няма да допуснем да се погазват правата ни, няма да се страхуваме, ние искаме само това, което ни се полага за високо квалифицирания ни труд“, категорична беше и Милка Василева, председател на БАПЗГ. Сестрите обявиха, че не приемат пренебрежителното отношение към професията си и се заканиха да протестират, докато не бъдат изпълнени исканията им.

СПОДЕЛИ