16-годишните на доктор без родител

Непълнолетните тийнейджъри ще имат правото да посещават сами психолози, сексолози и зъболекари

178
лекар

Непълнолетните тийнейджъри ще могат да ходят сами на лекар, предвижда проект на наредба на Министерството на здравеопазването, качена на сайта на ведомството за обществено обсъждане. С нея се регламентира извършването на консултации, профилактични прегледи и изследвания при деца, навършили 16 години, без да е необходимо съгласието на родител или попечител, което в момента е забранено.

Младежите вече ще могат да се обръщат директно към специалистите по всички проблеми, които поставят здравето им в риск и които се притесняват да споделят с родителите си. Те ще могат да ходят сами при психолози, сексолози и зъболекари.

„С предложения проект се цели да се създадат условия за положително повлияване на редица констатирани изключително тревожни тенденции по отношение на здравето на децата и младите хора, свързани с тяхното поведение“, аргументират се от МЗ. И посочват, че тийнейджърите имат рисково сексуално поведение, включително начало на полов живот на възраст 16 години, 36% от младите хора не са използвали презерватив при първия си полов акт, често употребяват наркотици и алкохол преди и по време на секс, водят безразборен полов живот, а България е на четвърто място сред европейските страни с най-високо разпространение на тютюнопушене в юношеска възраст. Освен това у нас е висока честота на ранната бременност (до 19 г.) и броя на абортите във възрастта 15-19 години, значителен е делът на младите хора със СПИН, като около 35% от новорегистрираните ХИВ-серопозитивните лица са на възраст от 15 до 29 години. България е на четвърто място сред европейските страни с най-високо разпространение на тютюнопушене в юношеска възраст.

„Голяма част от тези проблеми са свързани с поведения на младите хора и въпроси, свързани с тях, които те невинаги са готови да споделят с родителите си. Изискването за необходимо съгласие на техен родител или попечител в някои случаи ограничава възможността те да получат необходимите здравни услуги под формата на консултиране или профилактичен преглед и изследвания. Част от родителите не са готови да приемат промените в живота на своите деца по адекватен начин, а това поражда страх и вероятността за споделяне и търсене на помощ от компетентен източник значително намалява“, посочват още здравното ведомство.

СПОДЕЛИ