Превръщат Паметника на съветската армия в аптека на открито

От 1 до 3 юни в София ще се проведе „Мисия здраве“, която от инициатива за безплатни прегледи се изроди до продажба на билки, кремове и книги с рецепти

От пиле мляко – това предлага тазгодишното издание на традиционната вече инициатива „Мисия здраве“. От 1 до 3 юни Паметникът на съветската армия в София ще бъде превърнат в „аптека“ на открито, където знайни и незнайни компании ще продават стоките си, при това с подкрепата на Столична община.

Според съобщението на организаторите от Български икономически форум, на изложението ще бъдат представени производители на здравословни продукти и услуги, фармацевтика, био-козметика, хранителни добавки, био-храни, здравословни продукти за дома и офиса и дори сглобяеми къщи, които вероятно са здравословни. Ще се промотират и био-болници, каквото и да означава това и където и да се намират те. Реклама ще си правят и различни школи по спортни танци, фитнес-центрове, йога клубове и др., а издатели ще рекламират и продават „специализирана литература в областта на здравословния начин на живот“.

Всъщност от първоначалната идея на „Мисия здраве“ за безплатни прегледи и достъп на повече хора до здравни услуги и информация не е останало почти нищо. Събитието се е изродило в базар за билки, кремове, лечебни гъби, хранителни добавки, ваучери за секцио, цитонамазка и ЯМР, напитки в специални бутилки, тигани, книжки с рецепти, витамини, които се вдишват, суперхрани, презервативи и репеленти. Всичко това е придружено с демонстрации, дегустации и томболи с награди.

За цвят все пак ще има и безплатни консултации – мерене на кръвно и кръвна захар, очни прегледи, тестове за ХИВ и хепатит C и прегледи на щитовидна жлеза.

С темповете, с които се развива инициативата „Мисия здраве“ догодина вероятно ще ни предоставят и консултации с медиуми, лечение с ток, био-шамари и други „здравословни“ и скъпи терапии. Така, ако някой се влоши по време на сеансите, поне няма да има нужда да се вдига Спартана, за да бъде закаран в някоя българска не био, а най-обикновена болница.

Партньори на събитието са и национални медии, които иначе не се свенят да питат какво правят здравните власти в борбата с шарлатаните.

СПОДЕЛИ