БЛС против здравната карта, Ананиев ще я редактира

Националното сдружение на частните болници ще оспори и тази НЗК, веднъж вече спечели

197
БЛС
Д-р Венцислав Грозев

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев отправи остри критики към проекта на Националната здравна карта (НЗК), според който леглата в болниците се намаляват с близо 6000. „Ние сме против така предложените текстове, особено сме притеснени от съкращаването на леглата от трето ниво на компетентност и от това, че в проекта не са отразени решенията на областните комисии“, заяви д-р Грозев по време днешното заседание на ресорната парламентарна комисия. Шефът на БЛС оспори и заложеното съотношение лекар – сестра, което според проекта е 1:1, а трябва да е поне 1:2.

От опозицията също разкритикуваха картата. Д-р Нигяр Джафер от ДПС изрази притеснения, че се създава реална опасност да бъдат закрити единствени отделения по дадена медицинска специалност в цели области. Според нея документът има „сбъркана философия“ и се опитва да концентрира здравеопазването в 5 големи университетски града. Съпартиецът й д-р Хасан Адемов поиска от здравно министерство да разясни дали броя на леглата ще играе роля при сключване на договори с НЗОК, защото именно това притеснявало шефовете на болниците. Позицията му беше подкрепена и от проф. Анелия Клисарова от БСП.

„Не съкращаваме легла, болници и отделения. Това са леглата, с които касата ще сключи договор. Другите могат да се използват извън здравното осигуряване за долекуване и спешна помощ“, обясни здравният министър Кирил Ананиев. Той обеща да вземе предвид забележките, да отсее разумните и целесъобразни предложения и да ги отрази в окончателния вариант на документа, след като изтече общественото му обсъждане.

Д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници, пък предупреди, че сдружението ще оспори и тази здравна карта в съда с мотива, че липсва обосновка за това как тя ще се отрази на пациентите. Припомняме, НСЧБ вече веднъж спечели подобно дело и картата на бившия здравен министър Петър Москов падна в съда.

„Гледайки по този начин на здравната карта става съвсем ясно защо говорим за един бюджетен инструмент. Ние досега не говорихме за пациенти, само за цифри. Изхождайки от това, че освен че този бюджет ще въведе брой легла със задължителен престой на тях – това значи още едно финансово лимитиране, нищо друго. Това е един финансов механизъм за намаляване на средствата, отделяни за болниците, при условие, че България е държавата, която заделя най-малко публични средства в Европа за здравеопазване”, отбеляза д-р Болтаджиев.

 

СПОДЕЛИ