Ракът на яйчника се крие зад подут корем

Всяка година у нас се разболяват над 775 жени, а 420 умират

288
рак на яйчника

Най-големият проблем при рака на яйчника е, че той се диагностицира твърде късно, алармира акушер-гинекологът д-р Лилия Колева. „Симптомите са неспецифични, а пациентките идват при нас обикновено когато заболяването е напреднало. Някои от по-характерните симптоми, които могат да издадат болестта, са подуване на корема, проблеми с уринирането, болка, тежест“, обясни д-р Колева. По думите й поне веднъж годишно всяка жена трябва да си прави профилактичен преглед, който задължително да включва и ултразвуково изследване.

У нас годишно се разболяват над 775 жени, а 420 умират. „Wake up with Makeup!“ („Събуди се с грим“) е мотото на Световния ден за борба с рака на яйчника, който за втора поредна година бе отбелязан в София. Организатор на кампанията е Фондация „Една от 8“ на Нана Гладуиш, която за втори път се бори с карцином на млечната жлеза. Стотици дами се включиха в инициативата и се гримираха в синьо-зелената гама – символ на борбата с рака на яйчника. Телевизионната водеща предупреди жените, че тези, които вече са диагностицирани с рак на гърдата, задължително трябва да се изследват и за карцином на яйчниците.

Специалистът по медицинска онкология д-р Марчела Колева, че ракът на яйчниците е шестият по честота карцином сред жените в Европа, а Старият континент е сред регионите с най-висок брой на нови случаи на овариален карцином в света. По думите й причините за появата на болестта могат да се разделят основно три вида: начин на живот (затлъстяване, повишен прием на мазнини, тютюнопушене); фамилна обремененост (рак на гърдата, наличие на заболяването при майка или сестра, мутация в гените на BRCA); хормонални (ранна първа менструация и късна менопауза, липса на раждане, ендометриоза или овариални кисти, дългогодишна употреба на хормонозаместителна терапия).

СПОДЕЛИ