Лекари скочиха срещу Андрей Райчев

Социологът заяви в национален ефир, че някои медици крадат повече от циганите, докторите не искат извинение, а опровержение

400
Андрей Райчев

Едно изказване на социолога Андрей Райчев разбуни духовете в здравеопазването. В национален ефир той заяви, че „някои лекари крадат повече от циганите в тая държава и не се шегувам, ако сметнете в пари, ще видите”, заяви Райчев пред Нова телевизия. Това буквално изправи медиците на нокти. С позиции по казуса излязоха от ръководството на Българския лекарски съюз, столичната колегия, както и членът на контролната комисия на БЛС д-р Георги Тодоров.

„От години медицинското съсловие е обект на нападки, на обвинителни коментари и обиди от различни представители на обществото. Години наред БЛС апелира към всички да не „хвърлят“ обвинения и да не слагат под общ знаменател представителите на лекарската гилдия, приписвайки им характеристики на крадци и измамници. Днес, за съжаление, отново сме свидетели на поредната сериозна обида към цялото съсловие, на незачитане и омаловажаване на лекарската професия, в нейната цялост и представителност. Социологът Андрей Райчев най-безцеремонно сравни всички лекари с крадци, които „влачат …. отвлачват и крадат…“.  Безпардонното поведение на г-н Райчев няма да остане подминато от нито един представител на лекарската гилдия, защото доверието се гради трудно и се руши лесно, а ние искаме да съхраним достойнството си, което сме заслужили през годините, с много труд и упорита работа“, се казва в отворено писмо на БЛС.

Според председателя на съсловната организация д-р Венцислав Грозев българските лекари наистина крадат, но от собственото си време, което подаряват на пациентите си, крадат от съня си, „отвлачват“ присъствието си от празниците и от възможността да бъдат с близките си, за да се грижат за здравето и благосъстоянието на пациентите. „Много са достойнствата на лекарите, които всички подминават, за да изведат на преден план негатива в съсловието, така че да се създаде усещане за вина, без реално да има доказателства за нея. БЛС е категоричен, че подобни хвърлени в пространството обвинения уронват авторитета на всички заети в здравеопазването, излишно нагнетяват напрежението в сектора и влошават отношенията между лекар и пациент. Коментари, които безпочвено са казани и не са подкрепени от доказателствена фактология,  не постигат нищо друго, освен пораждане на недоверие и агресия към съсловието, което е в ущърб на всички хора, лекари и пациенти“, се казва още в позицията.

„Лекарският съюз настоява, след като г-н Райчев си позволява публично да злепоставя медицинското съсловие, аналогично да посочи, какви са данните му за кражби в сектора, кои представители на гилдията визира и да предостави всички доказателства на прокуратурата, за да се спрат спекулациите, които отъждествяват всички лекари с крадци, а казусът да бъде разрешен. БЛС държи да подчертае, че неефективността на здравната система се дължи не на лекарите, които са посветили житейския си път на спасяването и опазването на живота на хората, а на недостатъчното финансиране на системата, на тежките условия, в които работят колегите и липсата на остойностяване на медицинския труд, за което БЛС говори от години наред. Всичко това, наред със спада на довери към гилдията, води до стряскащо прогресиращ отлив на кадри, миграция, която ще „повлече“ след себе си единствено и само негатив за целокупното българско общество, а като резултат – държава без лекари!“, заявява д-р Грозев.

„Да казваш, че онзи, който помага в най-деликатните, най-трудните и най-отговорните моменти – когато се спасява живот, когато се появява живот и когато здравето трябва да се подобри, „краде” и „отвлачва” повече от всеки в държавата, е израз на грубо незачитане и неуважение към денонощните грижи за пациентите, към ежедневното себеразвитие, което правят всеки лекар и всеки работещ в сферата на здравната система“, се посочва в декларация на Столичната колегия.

„Ние, лекарите от СЛК, намираме за абсолютно недопустимо подобно изказване и набеждаване“, посочват от колегията и отбелязват, че да си лекар е призвание, което изисква много от теб към другите. „Само който е дежурил денонощно, който е извършвал животоспасяваща операция, който е бдял край пациентското легло, знае какво е да посветиш живота си на другите. Ето защо категорично не сме съгласни с подобни квалификации срещу нас и нашите колеги. Нашето съсловие НЕ заслужава подобни клевети и осъждащи оценки“, категорични са от Столичната лекарска колегия.

Отворено писмо във връзка с думите на Райчев бе изпратено и от д-р Георги Тодоров, който е член на Контролната комисия на Лекарския съюз. „От години слушаме анализите ви и поучителните ви речи от всички медии – и електронни, и печатни, и в интернет. Поведението ви на познавач на процесите и изявите ви по-скоро на народопсихолог, отколкото на социолог, нерядко преминават границите на добрия тон към цели обществени прослойки и даже етноси. В предаването на Нова телевизия „Здравей, България“ обаче според мен преминахте всички граници на търпимост“, пише д-р Тодоров в писмото, адресирано до Андрей Райчев и до медиите. „Не мога да се изказвам от името на всички мои колеги, но лично аз, а вярвам и много от тях са се почувствали обидени от думите ви“, посочва русенският медик.

„Ако имате каквито и да е данни за престъпно поведение, според конституцията на нашата страна следва да ги предадете в прокуратурата. Ако нямате, не подвеждайте под общ знаменател цял етнос, съсловие или когото и да било“, призовава д-р Тодоров. „Уважението се гради с години, вие може да сте го изградили и поради това да обикаляте студията, в каквото и да е качество припознато у вас от медиите. Тази седмица загубихте много от това. Дано да го осъзнавате, а дотогава, около 30 000 лекари би следвало да получат вашето опровержение. Дължите подобно и на съгражданите си от етноса, обявен в масово практикуване на престъпно живеене. Извинения не са нужни, поне според мен, ако ги приема означава, че заприличвам на вас в мислите си и светогледа си, а това е последното, което ми се иска, и достойнството ми на човек не позволява“, завършва писмото си д-р Тодоров.

СПОДЕЛИ