Детската смъртност у нас е два пъти по-висока от средната за ЕС

Дарители готови да преоборудват всички неонатологични отделения в страната със специалните бебешки чувалчета за сън

134
смъртност

Детската смъртност у нас при бебетата до 1 година е почти 2 пъти по-висока от средната за Европейския съюз (6.5 спрямо 3.5 деца на 1000 показват данните на Евростат), като най-застрашени са бебетата между 4-6 месеца.

Специално създадени спални чувалчета замениха традиционните завивки на децата в II САГБАЛ „Шейново“. Те са подарък за неонатологичното отделение на болницата, като част от националната информационна кампания за безопасен сън на бебето, стартирала по инициатива на Angel Baby. Кампанията ще информира родителите за съвременните правила и препоръки за безопасност по време на сън  с цел минимализиране на риска от Синдрома на внезапната детска смърт.

Подобни информационни кампании са част от политиката на много държави в света, като например стартиралата през 1990 г. инициатива в Германия води до забележителни резултати – смъртността на децата до 1 година спада от 1283 в началото, на 127 деца през 2015 г.

Създателите на инициативата планират безвъзмездно да преоборудват всички неонатологични отделения в страната със специалните бебешки чувалчета, като едновременно с това, заедно с медиците, да научат родителите на най-важните правила за безопасни грижи за бебето по време на сън.

За да улесни семействата, полезната информация е качена и на специален информационен сайт: www.safe-sleep.eu

Всички болници, желаещи да се включат в програмата и да получат безплатни спални чувалчета, както и информационни материали за правилата за безопасен сън, могат да се свържат с организаторите на кампанията.

СПОДЕЛИ