Ген. Венцислав Мутафчийски: Кумир ми е личният лекар на Наполеон

Началникът на ВМА получи отличие по случай 6 май от министъра на отбраната Красимир Каракачанов

912
Венцислав Мутафчийски
Шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски с медал за 6 май

В Деня на храбростта и празник на Българската армия началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски бе награден от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Ген. Мутафчийски разказа и за един от най-тежките моменти в своята кариериа  – когато загинаха шест български войници, а повече от 60 бяха ранени след нападението на нашата база в Кербала. „Моята функция беше да отида с екип в Кербала, да издирим всички болни, които са настанени в различни болници, да оценим кои могат да понесат транспорт и кои не могат, и да ги евакуираме в България”, обясни той пред БНТ. „Това преобърна живота ми и кариерата ми на 180 градуса. Тогава всъщност разбрах, че въпреки че се водя военен, аз нищо не разбирам от взривна травма. Взривната травма не се разглеждаше различно от огнестрелните наранявания. И така излезе и първата ми дисертация, която е на тема „взривни травми“, допълни директорът на ВМА.

Проф. Мутафчийски е хирург с опит в три военни мисии: в Македония, Ирак и Афганистан. „Няма да забравя например първата ми операция над испански войник в Афганистан. Аз и още един мой колега бяхме единствените хирурзи на площ колкото е Югозападна България. И трябваше да оперираме пострадал испански войник, ние сме в испанска база, в испанска болница. Мина всичко благополучно. Излизайки от операционната видях цялата база чака пред болницата да видят какъв е резултатът. Просто настръхнах, адреналинът нахлу в тялото ми. Представяте ли си две хиляди чифта очи вперени с надежда. Това е техният приятел, плюс това той беше любимец на базата”, спомни си проф. Мутафчийски.

Първата мисия на български военни лекари е през 1906 г. в Руско-японската война. По-късно наши сънародници оставят следа в историята и на други държави. „Скоро бях на посещение в Алжир, където все още помнят и таят топли чувства и изреждат всички по име наши лекари, които са били в Алжир след 62-ра година, когато Алжир се освобождава от присъствието на Франция. Има цели институти в Алжир, които са създадени от наши лекари. Например д-р Димитров, който не е между живите, е създал техния алжирски институт за авиационна медицина“, заяви директорът на ВМА.

Именно ограниченият ресурс по време на война води до едни от най-важните открития в медицината през последните десетилетия. „Като се вземе кръвопреливане, евакуация, вливането на разтвори, бистри разтвори. Това, което сега всеки отива – включиха ми банка. Ами това е измислено по време на война”, посочи ген. Мутафчийски.

Един от кумирите ми във военната медицина, това е маршал Ларейн, който е бил личният лекар на Наполеон. „Така се казва – личният лекар, а всъщност той е бил шефът на медицинската му служба, който въвежда нещо, което е толкова революционно за времето си. До тогава – до маршал Ларейн се е водила битка и след края на битката се събират ранените. Който оцелее, оцелее. Той въвежда за първи път по време на бойните действия да се евакуират ранени в безопасна среда и да бъдат лекувани”, посочи още той.

„Много е възпитателно. Затова държа и всички офицери, които са тук да минат през такива мисии”, категоричен е ген. Мутафчийски. В момента на мисия зад граница са петима български лекари. Разпределени са в Афганистан, Босна и Мали.

СПОДЕЛИ