Търговията с илюзии за лечение да се криминализира!

Шарлатани и медиуми правят мръсни пари от безизходицата и отчаянието на хората

лечение

Дори и интелигентни хора вземат неадекватни решения, когато са притиснати от отчаянието. Това е баналната поука от тъжната история с болната от рак млада българка. Тя и семейството й решиха да потърсят услугите на бразилски лечител, който лекувал рак със стопроцентова успеваемост. Е, успеваемостта му леко се влоши, но извън иронията в Бразилия се влоши и състоянието на болната, та мобилизирахме народна и държавна съпричастност под формата на 130 000 благотворителни лева и на армейския „Спартан“.

Уви, конвенционалната медицина не ни е обещала безсмъртие и в безизходицата хората забравят този прост, и да – смазващ факт. Това е пазарната ниша за шарлатани от всички „медицински“ разновидности и най-грозното в тази и подобни истории – шарлатаните правят пари от уязвимостта и отчаянието на хората. Хората обаче трябва да мислят повече, а и – както със закъснение призна съпругът на болната българка – да се информират повече. Информация за бразилския лечител с име като на бек на „Лудогорец“ не липсва. И тук идва ред на мисленето. Ще приеме ли здрав разум неща от сорта: изцелил е директно и индиректно около 15 милиона души; няма медицинско образование, учил е само до втори клас; оперира око с ръждиво ножче; ако пациентът не може да дойде в болницата прилага лечението си върху „сурогатен“ пациент.

Има и неща, на които напълно може да се вярва – печели по 10 милиона долара на година, основната част от приходите му идват от  продажбата на лекове от „цветето на страстта“, каквото и да означава това, и светена вода по $3 бутилката. За да затвърдите усещането си, че говорим преди всичко за бизнес, до болницата си е спретнал кравеферма с 1000 крави, оценена на $2 милиона. Очевидно е пръснал по света и „подизпълнители“, в нашия случай български медиум с име на циганка от опера на Бизе. Нейната оферта за пътуването до Бразилия, за няма и 2300 евра, може да се види на сайта на туроператорска фирма и тук и най-мощният тъпомер ще се счупи от потресаващите глупотевини, които тази особа предлага: невидимите лечители са същности на действително живели личности, които любещо служат на хората; под ръководството на Духовните Лечители помага на тези, които желаят активно да участват в собственото си изцеление, да закотвят в сърцето си Виолетовия Пламък; ако Ви правят духовна операция, ще трябва да ползвате такси от Каса (свърталището на лечителя – б.а.) до хотела Ви, 10 бр. реала; лична и групова енергийна защита (!?) по време на пътуването и целия престой.

Тук някъде се включиха и официалните български здравни власти, проверявали чрез РЗИ жената посредник. И какво проверяват – дали е лицензиран медиум, дали има практика? Ами не е регистрирана. И може да я глобят с до 10 000 лева, което тя ще обжалва. Впрочем от едно сутрешно телевизионно предаване, водено все още от инфантилна повяхваща блондинка, публиката научи, че медиумът с име на циганка може и да няма регистрация, но има практика – лекува с ток от мрежата. Популяризирането на шарлатанията е цяла отделна тема, защото не от сега български медии прославят „чудесата“ на бразилския измамник и българските му посредници, защото въпросната жена наследява бизнеса преди десетина години от друга жена, естествено с нужната за позицията квалификация – медиум… И дори в името на лошата реклама тези родни и бразилски екземпляри няма да бъдат споменавани с имената им в тези няколко реда. Нито даже четирибуквеният сайт и един стандартен до скука всекидневник, които преди години предложиха на публиката си разказ на българин от Америка, получил чудодейно изцеление именно при въпросния бразилец. Тук медиите бяха в днешната роля на въодушевената мома от телевизиите: „Намирам се в Каспичан и до мен е поредният щастливец, спечелил 250 000 лева от…“. Щастливецът с билетче в ръка, когото в Каспичан изобщо не познават, е като онзи българин от Америка. Общото е, че безотказно действа психологията на отчаянието и става дума за мръсна продажба на празни надежди. Това под аргументирана правна форма следва да бъде състав на престъпление в Наказателния кодекс. По-трудно е отколкото просто да вдигнеш „Спартан“-а. Но се налага.

 

СПОДЕЛИ