Валентина Цекова от ВМА стана медсестра на годината

Нашата клетва е много подобна на Хипократовата и с нея ние обещаваме да се грижим за пациентите без комерсиални цели, казва носителката на приза за ръководител по здравни грижи

Валентина Цекова
Валентина Цекова

Валентина Цекова от ВМА стана медицинска сестра на годината. Тя зае първо място в категорията ръководител по здравни грижи, а отличието й се присъжда от Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи по случай 12 май – Международния ден на сестринството.

Валентина Цекова е старша медицинска сестра в Спешен болничен травма център във Военномедицинска академия. Макар денят й да е дълъг, стресът смазващ, а възнаграждението за труда далеч да не е мечтаното, тя не се оплаква. Напротив – винаги е усмихната и спазва сестринската клетва, която е много подобна на Хипократовата. „Дала съм дума да се грижа за пациентите си без комерсиални цели“, сподели за Скенер.нюз сестра Цекова.   „Благодаря за наградата на БАПЗГ и оказаната чест да представлявам ВМА. Благодаря за доверието и подкрепа от ръководството на болницата в лицето на ген. Венцислав Мутафчийски. 12 май е ден на медицинската сестра, създаден от Флоранс Найтингейл във военно време – при Кримската война. Затова смятам, че ние сестрите от ВМА сме особено свързани с този ден“, споделя още тя.

ВМАВМА

Валентина Цекова е започнала от най-ниското стъпало, преминала е през много изпитания и това признание я прави истинска щастлива. „Била съм тук е най-трудните моменти, през които е преминала ВМА. Вряла съм, кипяла съм, летяла съм – от 2007 г. съм в експлантационния екип, заедно с проф. Венцислав Мутафчийски и проф. Никола Владов“, казва още тя. И описва работния си ден в спешното отделение като безкрайно натоварен. „Тук се сблъскваш се с хубавото, с лошото, със смъртта, но и с и благополучието на пациентите. Отговорността, която носим е смазваща, стресът е голям. Смятам, че опитът си казва думата и ни помага в трудните ситуации,  правим всичко възможно да сме усмихнати и ведри, за да вдъхваме кураж на нашите пациенти“, обяснява Валентина Цекова. И е категорична, че не би направила друг избор, защото сестринството е нейната мисия.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326