Бойко Пенков: Няма алтернативна медицина, има шарлатани

Здравните власти проверяват медиума Кармен Лазарова, която прати тежкоболната Теодора в Бразилия, армията вдига "Спартан"-а, за да прибере българката от Турция

835
Д-р Пенков
Д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването

Здравните власти започват проверка на дейността на медума Кармен Лазарова, съобщи зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков пред Нова телевизия. Името на Лазарова нашумя покрай случая с болната от рак Теодора Маджарова, която била насочена от въпросната жена да замине в Бразилия, за да се срещне с местни медиуми. Състоянието на българката обаче рязко се влошило по време на престоя й в Бразилия и сега тя не може да се прибере в България. Затова близките й организираха кампания за набиране на средства за транспортирането на Теодора.

„Проверяваме жената, която е уредила заминаването на Теодора в Бразилия. Проверката е възложена на РЗИ-София и се надявам, че до края на днешния ден ще има резултати. Няма такова нещо като алтернативна или нетрадиционна медицина. Има алтернативни шарлатани“, заяви д-р Пенков. По думите му МЗ е разговаряло с Външно министерство, за да се създаде нужната организация по прибирането на Теодора Маджарова. Когато жената достигне до Европа, от тук може да бъде изпратен спешен медицински екип, който да пътува с нея до София. Очаква се това да се случи на 4 май.

„И армията има готовност да прибере тежкоболната българска със самолет „Спартан“ от Истанбул, но за момента няма такова искане“, заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Той обясни, че първоначално е имало запитване дали може да бъде прибрана с военен самолет от Бразилия. „Може да се осъществи, но нашите специалисти от ВМА изразиха становището, че този самолет трябва 4 пъти да каца, да зарежда и да излита. Това може да влоши състоянието на пациента. Прецени се, че това не е разумния вариант“, обясни Каракачанов.

Бойко Пенков
Теодора Маджарова със семейството си преди да се разболее от рак

Медиумът Кармен Лазарова пък се оправда, че била само водач на въпросната група до Бразилия, а не лечител. „Запознах се с Теодора в Бразилия. Тази група, която водих, е от девет човека. Попитах за състоянието на хората тяхната организаторката и водачът на групата – Валя Лунагорва, която ми каза, че всеки има някакви болежки, но най вече отиват за духовно извисяване“, разказа тя. Лазарова не фигурира в официалните регистри на регионалната здравна инспекция.

„Не може всеки да предлага лечение и изцеление. Има строга регламентация в Закона за здравето. Той признава някои алтернативни методи за въздействие върху здравето като например хомеопатия, акупунктура, лечебни масажи. Определено обаче в закона никъде не е регламентирано и не се разрешава хората да се лекуват с вода, заредена от божества, или масаж с 220 волта ток от електропреносната мрежа, каквито се рекламират на сайта на въпросната госпожа“, коментира адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. По думите й, ако дадено лице все пак предлага алтернативни методи за лечение от тези, които са позволени в закона, то трябва да бъде регистрирано в съответната РЗИ и да спазва определени правила, включително да информира пациентите си, да има определено образование. „В този случай може да бъде обсъден въпросът дали тя не извършва престъпление като съзнателно въвежда в заблуждение с користна цел подобни пациенти“, каза Шаркова.

Адвокатът подчерта, че законодателната ни уредба страда от определени недостатъци. „За да дойде един професор от парижка университетска болница в България, за да представи своя опит пред колеги, той трябва да премине изключително сложна и тежка процедура и да представи множество документи пред българските власти. Не така стоят нещата, ако някой е гуру или шаман. За него няма никаква регламентация в закона как да бъде проверяван“, отбеляза тя.

СПОДЕЛИ