Бионичен бъбрек заменя диализата до 2 години

Най-удивителното му предимство е, че организмът не може да го отхвърли

359
бъбрек

Бионичен бъбрек, който до две години може да започне да се присажда на хора на хемодиализа, изобретиха учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

При тежка бъбречна недостатъчност пациентът не може да оцелее без диализно лечение, чакайки за нов бъбрек. Листата на нуждаещите се от трансплантация обаче навсякъде по света е огромна, а донорите – малко. Благодарение на първия в света бионичен бъбрек обаче милиони болни може да намерят спасение.

Изобретението се присажда чрез обикновена хирургическа процедура и е доказано, че работи ефективно. Това се оказва перфектната замяна на увреден бъбрек. Бионичният орган се състои от няколко микрочипа, които се задвижват от сърцето. Той филтрира токсините от кръвта по същия начин като естествения. Членовете на изследователския екип са уверени, че изобретението им дава надежда за милионите, страдащи от бъбречна недостатъчност.

Основната технология зад биологичния бъбрек е микрочип, направен от силициеви наночастици. Той е доста подобен на микроелектрониката, използвана в компютрите. Микрочиповете са достъпни и действат като добри филтри. Всяко устройство ще има около 15 микрочипа, изградени на слоеве, и ще действат като скеле, поддържащо живи бъбречни клетки, които ще растат във и около филтрите. Тези клетки ще имитират активността на живия бъбрек.

Основното предизвикателство на процедурата е да се изтласка кръвта през устройството, без съсирване или увреждане. Биомедицинският инженер Аманда Бъкс в момента използва динамиката на течностите, за да провери дали някоя област на устройството няма да причини съсирване или да попречи на кръвообращението.

Най-удивителният аспект на бионичния бъбрек е предимството, което притежава над органа от донор. Факторът на отхвърляне е нулев.

Проектът е финансиран през 2015 г. с 6 млн. долара от Националния институт по здравеопазване на САЩ и се движи изключително добре. Успехът на прототипа на бионичния бъбрек означава, че учените ще се опитат да направят всичко възможно, за да преминат към човешки тестове още до края на тази година.

СПОДЕЛИ