Жена издъхна в болница, нямала пари за клапна протеза

От 1 април касата намали своя дял в заплащането на медицинските изделия, сега пациентите или клиниките трябва да поемат разликата

1035
болниците

Жена издъхна в столична университетска болница „Св. Екатерина“ преди дни, защото нямала пари да си доплати транскатетърната аортна клапна протеза, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.

80-годишната М. Р. О. постъпва на 21 април в клиника по кардиология с тежка сърдечна недостатъчност. Жената е имала високостепенна дегенеративна аортна стеноза. Предвид напредналата възраст, придружаващите хронична бъбречна недостатъчност, генерализирана атеросклероза и диабет, лекарите са преценили, че при операция тя ще издъхне на масата.  Единственият начин да бъде спасена е чрез транскатетърната аортна клапна имплантация (т. нар TAVI- transcateter aortic valve implantation). Методът е доказан в световен мащаб за лечение на високостепенната аортна стеноза при високорискови възрастни пациенти с множество придружаващи заболявания  и е съпоставим с резултатите класическата отворена  кардиохирургична операция. При него морфологично променената и стеснена клапа се заменя с биологична клапа, но до сърцето се достига през артерия на ръката или крака и така процедурата е максимално щадяща и позволява бързо възстановяване.

Методът се използва и в България от 2009 г., като чрез него повече от 200 високорискови пациента получиха шанс за по- добро качество на живот. Цената на медицинските изделия обаче е непосилна зо повечето хора. Траснкатетърните клапни протези струват между 14 000 и 20 000 лева, като здравната каса поема едва 2400 лева, въпреки всички предупреждения на лекарите, че болни все повече ще умират, защото не могат да си доплатят разликата. Така се случва и с 80-годишната М. О., която издъхва въпреки консервативното лечение, предприето от лекарите в „Св. Екатерина“.

Годишно около 40 българи се нуждаят от транскатетърната аортна клапна имплантация, но фондът поема изцяло само оперативната смяна на клапа. „Животът на тази жена можеше да бъде спасен, ако МЗ и НЗОК се бяха вслушали в съветите и препоръките на специалистите по инвазивна кардилогия и кардиохирургия, които многократно предупредиха писмено и чрез медиите здравните власти, че намалението на заплащането на медицинските изделия от НЗОК ще коства живота на пациенти, които иначе биха могли да бъдат излекувани“, посочи д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ. По думите му това е първата жертва на новата политика на намаленото заплащане от касата, но за съжаление няма да е последната. Той прогнозира, че до края на годината поне още няколко десетки пациенти ще загинат, заради решението на фонда да не плаща изцяло изделията, необходими за лечението им.

СПОДЕЛИ