Изследват безплатно столичани за рак на белия дроб

Пилотният скринингов проект ще е от 1 май до 30 ноември, като 60 души седмично ще могат да се възползват от програмата

1598
белия дроб

От 1 май в продължение на 7 месеца в София ще изследват безплатно за рак на белия дроб. Пилотният проект за скрининг на едно от най-коварните и смъртоносни онкологични заболявания и по инициатива на Столична община, в партньорство с Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференция „Рак на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг“. Форумът, организиран от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ), има за цел именно намирането на оптимален скринингов модел за рака на белия дроб.

Цифрите сочат, че този вид карцином е отговорен за смъртта на 1,4 милиона души в света всяка година, което е ¼ от всички смъртни случаи от злокачествени заболявания. В Европейския съюз това също е най-смъртоносният от всички видове рак и убива около 270 000 души годишно. В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените, като през 2016 г. над 4000 са новодиагностицираните пациенти. Той като заболяването при повечето българи се открива едва в трети и четвърти стадий, у нас 5-годишната преживяемост е под 5 %.

„Организираният скрининг в столицата ще продължи до 30 ноември, като  с мобилен флуорограф  екип специалисти по пневмология и фтизиатрия от столичната Втора градска болница ще предвиждат два пъти седмично по около 30 души на ден“, обясни Фандъкова. По думите й резултатите от проведените до този момент скринингови програми на територията на столицата са изключително добри, поради което ръководният екип на общината е насочил усилията си към разширяването на тази практика. Фандъкова припомни, че 20 000 жени вече са преминали през организиран скрининг за рак на гърдата, а от тази година е даден старт и на такава програма за рак на простатата.

„Всички общински Диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) ще продължат да организират кампании за профилактични прегледи за различни заболявания, защото сме убедени в тяхната полезност“, обеща още столичният кмет.

СПОДЕЛИ