Французин стана първият човек в света с „три лица“

Жером Амон претърпял две трансплантации заради тежко заболяване

227
трансплантации
Снимка: АФП

Французинът Жером Амон е първият човек в света с „три лица“, след като са му направени две трансплантации, предадоха световните медии. Второто присаждане е направено през януари тази година, а Жером Амон още се възстановява в болницата „Жорж-Помпиду“ в Париж, където е бил опериран.

Пред медиите той заяви, че се чувства добре, но лицето му още е неподвижно и не е придобило релефа, задаван от костите. Това ще бъде постигнато постепенно с имунотерапията срещу отхвърлянето на чуждата тъкан.

Първото трансплантирано лице на 45-годишния мъж е премахнато миналата година след признаци за отхвърляне заради лечение с несъвместим антибиотик, когато настинал. Той е останал в болница два месеца без лице, докато бъде намерен подходящ донор.

Анестезиологът Бернар Шоли каза, че е смаян от куража на пациента, който е преживял такова изпитание. Втората трансплантация, както и първата преди осем години, е направена от пластичния хирург проф. Лоран Лантиери.  „Вече знаем, че е възможно да бъде направена втора трансплантация. Това повече не е само в сферата на изследователската дейност“, сподели проф. Лантиери.

Жером Амон е болен от неврофиброматоза тип 1, която причинява обезобразяващи тумори на лицето. Донорът пък е 22-годишен мъж, починал на няколкостотин километра от Париж.

Първата трансплантация на лице в света беше направена  през 2005 г. в Северна Франция. Оттогава на такава интервенция са се подложили около 40 души.

СПОДЕЛИ