Проверяват ИСУЛ за фалшиви очни операции

В сигнал от лекари до МЗ се твърди, че болницата е източила касата с над 150 хил. лева

330
ИСУЛ

Две институции проверяват УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за надписани операции за поставени очни лещи и подменени документи, с които столичната болница е източила 150 620 лева от НЗОК. Фалшивите интервенции са били отчитани пред касата в продължение на две години – през 2016 и 2017 г., алармира в. „Монитор“.

Проверките са по сигнал на очни лекари, изпратен до Министерството на здравеопазването и НЗОК. В жалбата докторите, които обаче не са поименно подписани, твърдят, че началникът на Клиниката по офталмология доц. Борислав Кючуков ги е принуждавал да подменят документацията, с която се отчитат операциите пред НЗОК и да вписват в нея, че са поставени по-скъпи лещи. От сигнала става ясно, че през 2017 г. в клиниката са извършени едва 11 операции за катаракта с имплантиране на вътреочна леща. За тази клинична пътека касата плаща по 360 лева. Други 312 интервенции за катаракта с имплантация на вътреочна леща са с фалшифицирани истории на заболяването и отчетени неправомерно в НЗОК като травматични случаи по клинична пътека. „Те са описани като оперативно лечение при заболяване на ретина, стъкловидно тяло и травми засягащи заден очен сегмент, тъй като за тях се плаща по 700 лева“, се казва в жалбата. Така само от тази конкретна фалшификация са надвзети пари общо за всички пациенти в размер на 106 080 лв.

Здравният министър Кирил Ананиев е разпоредил на агенция „Медицински одит“ да извършил проверка по подадения сигнал. Такава пък вече е започнала и касата. Инспектори от фонда са преглеждали обстойно документацията още миналия вторник, но предстоят още проверки.

„Ако бъдат установени нарушения, Медицинската етична комисия в ИСУЛ също ще свика заседание по случая“, обясни говорителят на лечебното заведение д-р Фани Цуракова. По думите й комисията има правомощия не само да налага мъмрения, но и да предлага на министъра на здравеопазването да наложи отнемане на лекарски права за определен период от време.

 

СПОДЕЛИ