Фалстарт на делото срещу Москов

Надявам се да стане ясно кой играеше ролята на изтривалка на разбойническите групи, които се опитваха всячески да плашат обществото с неверни данни и факти, заяви бившият здравен министър

256
Москов
Петър Москов

Специализираният наказателен съд не даде ход на делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и неговия заместник Адам Персенски. Двамата заедно с още трима служители на държавната фирма „Бул Био“ ще отговарят пред магистратите за дарените от Турция ваксини.

Москов е с три обвинения. Първото е затова, че на 9 юли 2015 г. е приел като дарение от турското здравно ведомство 100 000 дози от ваксината „Пентаксим“ и 100 000 дози ваксина за Хепатит Б – „Еувакс Б“. Те обаче не били разрешени за употреба у нас. Така, според прокуратурата, Москов ощетил бюджета с 325 233,87 лева.

Второто обвинение срещу ексминистъра е за това, че на 27 ноември 2015 г. улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“. От това са произтекли значителни вреди за „Бул Био“ в размер на 427 788,31 лв. с ДДС. Третото му обивение е затова, че като министър не е упражнил контрол върху шефовете на „Бул Био“

Причина за отлагането на началото на процеса е писмо на Министерство на финансите, изпратено до съда, в което се посочва, че то няма претенции срещу подсъдимите. Освен това не са били призовани и представители на здравното министерство, което по обвинителния акт всъщност е ощетено.

Защитата на друг от подсъдимите – Любомир Димитров, Васил Василев пък възрази срещу начина, по който е командирован конкретен прокурор по делото. По думите на Василев това била порочна практика. Междувременно се оказа, че едната от съдебните заседатели – Албена Кръстева, е участвала като експерт в заключение по дела, по които страни са били „БулБио“ и митниците. Това даде повод на част от защитата да изрази мнение, че не може едни и същи хора да са и вещи лица и съдебни заседатели. Затова и тя ще бъде сменена. В крайна сметка Кръстева си направи самоотвод.

Защитата на подсъдимите се оплака и че получили документите по делото, които са събрани в 197 тома, непосредствено преди великденските празници. Съдът се съгласи с довода за малкото време за подготовка на адвокатите, но отхвърли възраженията по отношение на прокурора.

Следващ опит за даване на ход на процеса съдът ще направи на 18 юни. Извън залата Москов коментира, че ще докаже, че не е ощетил с нищо държавата. „Поне тази гадост, че ваксините са отровни, която родителите на децата бяха принудени да слушат и бяха плашени, свърши“, подчерта Москов, визирайки, че обвиненията срещу него са само за нанесени щети на държавата. „Надявам се в хода на делото да стане ясно кой играеше ролята на изтривалка на разбойническите групи, които се опитваха всячески да плашат обществото с неверни данни и факти“, добави той.

СПОДЕЛИ