Режат 6000 легла за активно лечение

Приеха Националната здравна карта, МЗ готви и нов модел за формиране на заплатите в болниците

легла

С 32 913 легла за активно лечение болниците ще трябва да задоволят потребностите от медицински грижи на българските пациенти. Това предвижда Националната здравна карта (НЗК), приета днес от националната комисия, научи Скенер.нюз. Това е точно с 6000 легла по-малко, отколкото разполагат лечебните заведения или иначе казано за разликата до 38 803 легла НЗОК няма да сключва договори с клиниките.

В предишните здравни карти, които така и не влязоха реално в действие, броят на леглата за активно лечение беше 34 640, но реално през миналата година са били използвани едва 24 723 от тях. Така, на практика МЗ дава толеранс от 8000 легла на болниците, за които касата ще плаща с обществен ресурс, ако има използваемост.

Престои документът да бъде качен до дни на сайта на здравното ведомство за обществено обсъждане, след което трябва да бъде публикуван в Държавен вестник. След обнародването на Националната здравна карта, НЗОК ще може да си избира болниците, с които да сключва договор, но само в градовете, където нуждата от дадена медицинска грижа е повече от заложените параметри в НЗК. Изборът с кои инвазивни кардиологии или кардиохирурги в София например ще работи фондът, ще става на базата на вече приетата наредба за критериите и реда за селекция на лечебните заведения.

Икономическият екип на здравното министерство пък работи усилено върху нов модел за формиране на заплатите в държавните и общинските болници. Все още документът не е готов, но според запознати, зам.-министърът Жени Начева е предложила възнагражденията на лекарите и сестрите да се изчисляват по коренно различен начин от досегашния.

И докато в МЗ умуват по нова „финансова конституция“, в четвъртък депутатите от ресорната парламентарна комисия ще разгледат първата такава, предложена вече от министър Кирил Ананиев, а именно – единния стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения. Припомняме, правилата на Ананиев не се харесаха на директорите и медиците. Според тях, новият единен стандарт ще влоши още повече състоянието на болниците.

СПОДЕЛИ