НЗОК еднолично свалила цените на медицинските изделия от 15 до 70 %

Така за напълно безплатните до момента стентове или клапи пациентът ще доплаща от 200 до 10 000 лева

402
имплант

Цените на кардиологичните импланти, стентове, клапи и протези в новия реимбурсен списък са намалени с 15 до 70% еднолично от здравната каса. Това заявяват от Българската асоциация на търговците на медицински изделия (БАТМИ). Представителите у нас на 40 от водещите производители в света написаха писмо до управителя на НЗОК проф. Камен Плочев.

Доплащането за някои видове медицински изделия, които досега са били безплатни, ще е от порядъка на 200 лв., но за други и над 10 000 лв., като за определени може да стигне до 30 000 лв.”, обясняват от БАТМИ. Според браншовата организация, цените в новия списък на касата, приет от надзорния съвет на 30 март и в сила от 1 април 2018 г., не са били обект на договаряне с тях.

„Маркетинговото проучване на НЗОК в някои европейски страни може да е подвело касата, тъй като се сравнява с различни системи на финансиране на медицинската дейност. В Германия фондовете покриват цялостното лечение до определена сума, а болниците имат избор какви медицински изделия да използват. Във Франция системата е с доплащане чрез допълнителни публични и частни фондове. Освен това производителите имат право да определят условия за конкретния пазар според принципите на свободната търговия според обем, финансов риск, условия на отложено плащане и др. и макар те да са дискриминационни спрямо по-малките пазари, са част от свободната търговия“, пишат още от БАТМИ. Фирмите са категорични, че посочените от здравната каса примери за по-ниски цени по фактури на някои изделия са изключения.

Освен витиеватите обяснения, от фонда все още не са дали ясен отговор дали пациентите ще доплащат разликата или тя ще остава за сметка на болниците. По сигнали на пациенти в много лечебни заведения вече се взимат пари от болните, не само когато става въпрос за планови операции, но и при спешни интервенции например при инфаркт. „Това на практика е негласно и полуофициално въвеждане на доплащането“, коментират пациентски организации.

СПОДЕЛИ