Шефът на „Актавис“: Президентът или омбудсманът да поемат здравеопазването

Трябва да се създаде Консултативен съвет по подобие на този по националната сигурност, смята Николай Хаджидончев

1660
Николай Хаджидончев

Да се създаде Консултативен съвет по здравеопазване, по подобие на този по национална сигурност, предложи Николай Хаджидончев, председател на Управителния съвет на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) и изпълнителен директор на „Актавис“, компания на „Тева“. „Този съвет трябва да се ръководи от президента или обудстмана, а задачата му ще е да изготви дългосрочна стратегия за развитието на системата“, обясни идеята си Хаджидончев.

Той предлага органът да е надпартиен, а в състава му да влязат  представители на всички заинтересовани страни в сектора – Министерство на здравеопазването, НЗОК, пациентски организации,  фармацевтичен и лекарски съюз. Членове ще бъдат също и представители на водещите политически партии. „Задачата на Консултативния съвет е да се изготви дългосрочна стратегия за развитието на здравеопазването, а партиите да се подпишат под документа, като по този начин се ангажират да следват изпълнението му в следващите поне 10-15 години. Ролята на политиците е да валидират накрая документа, а на обединяващата фигура, независимо дали е държавният глава или националният омбудсман, като защитник на интересите на гражданите, е да контролира дали планът се изпълнява“, посочи Хаджидончев.

Според шефа на „Актавис“ сега съществуващият модел в здравеопазването генерира дискриминация – едни пациенти страдат за сметка на други или за сметка на системата. „Ето защо обединяващата фигура трябва да бъде гарант за изпълнението на стратегията, за увеличаването на финансирането, за повишаване на доходите на лекарите и сестрите, както и за оптимална болнична реформа, която да доведе до спокойствие на пациентите“, каза още Хаджидончев.

СПОДЕЛИ