Половината българи не пият редовно предписаните им хапчета

У нас болните доплащат 75% от цената на леĸaрствата за сърце, а в Европа - 17%

207
хапчета

Над 50 % от хронично болните не си пият или не си купуват редовно предписаните им хапчета, голяма част от тях заради високото ниво на доплащане. За това алармира директорът на асоциацията на българските и чуждестранните генерични производители (БГФармА) д-р Евгени Тасовски по време на семинар за лекарствената политика. По думите му над 2,5 млн. българи се лекуват с генерични медикаменти, като повечето от тях са пенсионери, които не могат да си осигурят постоянна адекватна терапия, тъй като здравната каса реимбурсира едва 25 % от цената на лекарствата за сърце например. Това означава, че хронично болните трябва да извадят между 50 лв. и 80 лв. месечно, за да си доплатят медикаментите. В същото време страната ни е на първо място по заболеваемост и смъртност от инфаркт и инсулт. Въпреки тревожната статистика, българите вадят от джоба си 75 % от стойността на лекарствата за сърце, докато в Европа процентът на доплащане е само 17 на сто.

„Спирането или неспазването на терапията обаче превръща пациентите в потенциално тежко болни хора, които се нуждаят от прием в болница и след това от още по-скъпо лечение. В този смисъл, ако касата поеме изцяло медикаментите за социално значимите заболявания, ще се окаже, че ще спести средства“, обясни д-р Тасовски.

Директорът на БГФармА подчерта още, че ДДС-то върху лекарствата допълнително ги оскъпява. Така макар у нас цените да са най-ниските в Европа, заради високия налог на практика цените са сравними. Само в България и Унгария ДДС върху лекарствата е 20 %, докато в ЕС размерът му варира от 0 до 11 на сто.

Ръст от 11 % отбелязва комбинираният лекарствен пазар у нас през миналата година, съобщи д-р Иван Георгиев, управител IQVIA България. По думите му най-голямо е увеличението при иновативните медикаменти и основно тези в онкологията и имунологията. Двуцифрен е и ръстът при хранителните добавки.

СПОДЕЛИ