Тест подсказва какви лекарства да ни изпишат при депресия

Само с натривка от вътрешната страна на бузата се избягва процесът на проба-грешка и се скъсява пътят до подобряването на пациента

399
тест

Иновативен фармакогенетичен тест вече ще подсказва на медиците какви лекарства да предписват при депресия, тревожно разстройство, биполярно разстройство, шизофрения, обсесивно-компулсивно разстройство, синдром на хиперактивност и дефицит на внимание и други разстройства. Тестът беше представен в Медицински университет в Пловдив.

„При стандартния подход на лечение в психиатрията се назначава терапия на база консултация и разговор с пациента, т.е. няма биологично базиран инструмент, който да е в помощ на лекарите. След това спрямо обратната връзка, ако терапията не е ефективна или има много странични ефекти, се назначава нова, като този процес може да се повтори няколко пъти и пациентът да се обезкуражи и да се откаже от лечение, и не на последно място – да загуби доверие в лекаря си“, обясни д-р Лаурен Фю от американската компания Genomind, разработила иновативния метод Genecept Assay.

С помощта на теста може да се избегне процесът на проба-грешка и да се скъси пътят до подобряване състоянието на пациента. Тестът идентифицира специфични за всеки пациент генетични маркери, които дават информация кои медикаменти ще действат по очаквания начин, кои няма да са ефективни, с кои могат да се очакват сериозни странични ефекти. „Необходимо е само да се  вземе натривка от лигавицата на вътрешната страна на бузата. Изследването покрива над 20 класа медикаменти и общо 122 лекарства, включва 18 клинично валидирани гени и 97% от продуктите, използвани в психиатричната практика“, посочи д-р Фю. В САЩ над 7000 лекари използват теста в практиката си, като вече са направени общо над 140 000 изследвания с него.

СПОДЕЛИ