Проф. Никола Владов с 64-та трансплантация

Във ВМА спасиха жена в критично състояние, 5 часа й присаждаха черен дроб

2668
трансплантация
Проф. Никола Владов и екипът му в действие

64-та успешна трансплантация извърши проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.

Черният дроб е присаден на жена в критично състояние, а операцията продължила над 5 часа. „Пациентката беше в тежко състояние, с много висок риск от усложнения и дори смърт“, обясни за Скенер.нюз проф. Владов. По думите му жената вече е стабилизирана, настанена е в реанимация, диша самостоятелно, а новият й дроб работи добре. „Все пак опасността още не е преминала, грижите за нея продължават“, добави проф. Владов.

Донорът е жена, изпаднала в мозъчна смърт след инсулт в „Токуда“. Близките й се съгласяват да дарят органите й, но за съжаление сърцето и бъбреците не са били годни са присаждане.

„Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която беше спасен човешки живот“, съобщиха от болницата.

Това е пета донорска ситуация от началото на тази година. Само преди три дни мъж от Търговище, изпаднал в мозъчна смърт след черепно-мозъчна травма, спаси с органите си четирима души. Сърцето беше присадено в „Света Екатерина“, а бъбреците и черният дроб – в „Лозенец“, съобщиха от агенцията по трансплантации. При предишните три донорски ситуации втори живот получиха 10 души, след като бяха извършени две сърдечни, две чернодробни и шест бъбречни трансплантации. През миналата година донорите бяха 19, като с органите на починалите бяха спасени 49 болни. Отделно бяха извършени и 9 трансплантации от живи донори. Списъкът от чакащи за нов орган обаче не намалява – в момента от присаждане на бъбреци, сърце, черен и бял дроб се нуждаят над 1100 българи.

За 10 години само във ВМА са направени 64 трансплантации на черен дроб, а амбицията на екипите на лечебното заведение са скоро да започнат да извършват и бъбречни трансплантации, както и да присаждат тънки черва.

СПОДЕЛИ