Директори на болници на бунт срещу Ананиев

В писмо до премиера Борисов те настояват за отмяна на "финансовата конституция" на здравния министър и методиката за субсидиране на лечебните заведения, в противен случай подават оставки

1298
Ананиев
Кирил Ананиев

Директорите на областните болници се вдигат на безпрецедентен бунт срещу шефа си – здравния министър Кирил Ананиев. На Общо събрание на сдружението им те са взели решение да поставят ултимативно исканията си до Ананиев. В писмото до него, което е адресирано и до премиера Бойко Борисов, се казва, че в лечебните заведения се натрупва напрежение сред персонала, което директорите вече не могат да овладеят. Болничните шефове плашат да хвърлят колективна оставка, за да не стават съучастници в унищожаването на държавните клиники.

„Основните причини за напрежението са новата методика за субсидиране на МЗ, в която парите за спешна помощ са намалени наполовина и новият стандарт за финансово управление, който ако бъде приложен ще доведе до загуба на най-ценния ресурс на държавните болници – медицинския персонал. И лекарите, и сестрите, и акушерките, и лаборантите заплашват да напуснат, ако бъдат лишени от средствата, давани за допълнително материално стимулиране“, заявяват от Сдружението на областните болници.

Директорите на държавните лечебни заведения изразяват категорично несъгласие с налаганите императивни текстове в стандарта, наречен от Ананиев „финансова конституция“, свързани с просрочените задължения, които според тях създават впечатление за некомпетентност на мениджърите, а истинската причина за натрупаните дългове е погрешната политика, водена години наред.

Припомняме, вчера лекари от любимата на властта УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ също се разгневиха публично на абсурдните решения на МЗ и НЗОК. Пациентски организации пък бяха първите, които се противопоставиха на орязването на средства с едничката мисъл за икономии.

И ако досега Кирил Ананиев се „радваше“ само на спорадични критики от някои по-смели представители на лекарското съсловие, то сега е изправен пред нещо, което до този момент не се е случвало в системата – редови доктори и директори на ключови болници да заявят публично несъгласието си с водената политика. Това пък от своя страна го изправя пред два избора – да оттегли скандалната си „конституция“ и методиката за субсидиране на лечебните заведения или самият той да се оттегли, заедно със заместничката си Жени Начева. Дали на Бойко Борисов ще му се наложи да си търси трети здравен министър само в този мандат, предстои да разберем съвсем скоро.

СПОДЕЛИ