Валери Симеонов връща пушенето в ресторантите

Поправката в закона за здравето ще бъде внесена в парламента от НФСБ, трябва да влезе в сила преди лятото, обясни вицепремиера

318
Валери Симеонов

Пушенето в родните ресторанти, кафенета и барове скоро отново ще е възможно. Националният фронт за спасение на България ще предложи законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения, съобщи вицепремиерът по икономическа и демографска политика Валери Симеонов пред БНТ. По думите му законопроектът на НФСБ все още не е обсъждан с парламентарната група на патриотите и с коалиционните партньори от ГЕРБ. Симеонов обаче се надява промяната да бъде приета и да влезе в сила още преди старта на новия туристически сезон.

„Не разбирам смисъла да се ограничава тютюнопушенето в заведения за хранене, още повече, че сегашният закон въобще не се спазва“, обясни Симеонов. Той самият е заклет враг на цигарите, но призна, че дори в парламента забраната се нарушава, а депутатите си пушат свободно в сградата на Народното събрание.

„Законът за тютюнопушенето трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Ако искаме да съдействаме на бизнеса, каквато е целта на НФСБ, в туристическите обекти трябва да има възможност тези хора да пушат и да не си гоним клиентите”, подчерта вицепремиерът. Той уточни, че законопроектът предвижда връщането на стария режим, при който на собствениците на заведения се даваше възможност да имат обособени помещения за пушачи и непушачи. Цигари ще са разрешени и по автогарите, летищата и корабите.

Симеонов припомни, че съвсем наскоро Австрия също отмени забраната за пушене в заведенията.

 

 

СПОДЕЛИ