Медиците в Ловеч спряха работа, чакат си заплатите за декември

Болницата в града трябва да получи нов заем от столичната „Иван Рилски“, но това няма да реши проблемът

197
Ловеч

За около 30 минути тази сутрин персоналът на болницата в Ловеч спря работа. Причината е, че медиците все още не са получили обещаните им декемврийски заплати, които трябваше да вземат преди Великден, съобщи БНР. Според прокуриста д-р Ченко Чалъков, забавянето е защото все още не е отпуснат договореният със столичната болница „Св. Иван Рилски“ кредит от 300 000 лева за заплати.

Припомняме, от „Св. Иван Рилски“ вече веднъж помогнаха с 400 000 лева. „Не е подписан протокол. Трябва да има разрешение на принципала в лицето на министъра, с което да разреши на „Иван Рилски“ да се рестартират нашите договорни отношения. Имаме среща с областния управител и с РЗИ и оттук нататък да се решава какво мислят да правят“, обясни д-р Чалъков. Той уточни, че подкрепя протестиращите си колеги. „Изцяло съм на тяхна страна, ако решат включително и с всякакви протестни действия, защото ние сега взимаме една заплата, но същото ще е положението и след две седмици. Просто трябва да се вземе кардинално решение, тъй като всеки месец едно и също няма как да стане“, заяви д-р Чалъков.

Иначе екшън планът за спасяването на лечебното заведение, който МЗ предприе, е в действие. Легловата база в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” вече беше намалена с около 40% и в момента болницата разполага със 149 легла и няколко неработещи отделения. Засега обаче реанимационните действия на здравните власти не дават резултат.

СПОДЕЛИ