Бебе се роди 4 години след смъртта на родителите си

У нас битката на Ася Димитрова да зачене от починалия си съпруг продължава

199
бебе

В Китай се роди бебе, след като преди четири години родителите му загинали при автомобилна катастрофа. Преди инцидента двойката била замразила няколко ембриона с надеждата да има дете чрез ин витро процедура. След смъртта им техните родители провели дълга съдебна битка, за да получат разрешение за използване на ембрионите.

Момчето се родило през декември миналата година от сурогатна майка от Лаос, но едва тази седмица случаят беше съобщен от The Beijing News. Вестникът обяснява цялата сага и правното минно поле, през което семейството трябвало да мине, за да се стигне до раждането на детето. Медията отбелязва, че случаят е безпрецедентен за Китай. Въпросът е чисто юридически: имат ли право родителите на загиналото семейство да станат собственици на замразените ембриони.

Имало и технически трудности, сред които това, че раждането от сурогатна майка е незаконно в Китай, затова се наложило да се търси такава в Лаос. Тъй като никоя авиокомпания не била склонна да приеме на борда на свой самолет бутилка с течен азот, скъпоценният товар трябвало да се транспортира с кола.

У нас пред подобен казус е Ася Димитрова, която по време на подготовката за ин витро процедура губи съпруга си при трудова злополука. Тогава от клиниката, където се съхраняват замразените ембриони й отказват да продължат процедурата и заявяват, че ембрионите трябва да бъдат унищожени. Битката на Ася Димитрова със здравните власти продължава вече близо година.

СПОДЕЛИ