Държавата плати дълга на ВМА

Правителството отпусна нови 14 млн. лева, за да покрие изцяло цесията, която имаше болницата към Българската банка за развитие

245
ВМА

ВМА ще получи от властта още 14 млн. лева, с които болницата окончателно ще покрие цесията, която имаше към Българска банка за развитие. Това съобщиха от правителството днес. Така на практика държавата плати цялата цесия от 52 млн. лева, като през 2017 г. и 2016 г. отпусна по 20 млн. лева на ВМА.

През 2014 г. дългът на лечебното заведение беше за над 130 млн. лева. Благодарение на финансовата дисциплина, с която академията сви харчовете си с 25 млн. лева на година, цесията и дотирането от държавата, ВМА започна да стопява дълговете си и  завърши 2017-а на нула.

Сега болницата търси други 20 млн. лева за ремонт и нова апаратура, обяви преди дни началникът ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му така ще могат да се въведат нови лечения и да се изградят школи на европейско и световно ниво. Ген. Мутафчийски се похвали, че болницата е толкова предпочитана от хората, че в някои месеци всички легла се запълват. Той обаче призна, че и ВМА не е пощадена от лимитирането, което здравната каса налага на всички лечебни заведения.

Припомняме, държавата обеща и помощ на „Пирогов“, но тя далеч няма да е толкова щедра. Спешният институт ще получи само 300 000 лева от бюджета за капиталови разходи на здравното министерство и заем от програма „Джесика“. От подкрепа се нуждаят всички държавни и общински болници, чиито дългове в началото на тази година надхвърлиха половин милиард лева.

СПОДЕЛИ