След МЗ и НЗОК поряза болниците

Парите за април са колкото изхарчените през февруари, въпреки че цените на клиничните пътеки вече са увеличени

1000
заем

Вместо с повече пари от НЗОК, след влизането в сила на новия рамков договор от 1 април болниците се оказаха с по-малко средства. Районните здравни каси са изпратили писма до лечебните заведения, от които става ясно, че бюджетът за болниците за април ще бъде равен на парите, които болниците са получили за извършената от тях дейност през февруари. Това обаче значи по-малко пари, тъй като цените на клиничните пътеки бяха увеличени от началото на този месец.

„Ако ние сега делим същите пари, които са платени през февруари, по новите цени на клиничните пътеки, то тогава намаляваме обема дейност. И много по-голяма част от дейността ще остане като надлимитна и тогава това води отново към неплащане на лечебните заведения и трупане на дълг“, алармира зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова, цитирана от БНР. По думите й по този начин касата отново се опитва да направи икономия от парите за болнична помощ.

Д-р Павлова припомни, че БЛС е договорил средномесечен разход за болниците от 155 млн. лева. „Ние веднага направихме среща в НЗОК, очакваме да видим как тези пари ще бъдат разпределени и ако се окаже, че влизаме в нови лимити, ще намерим формата да реагираме и да протестираме, защото не може договорният партньор да нарушава вече подписания НРД“, подчерта д-р Павлова.

Припомняме, от здравното министерство вече орязаха парите на болниците, като със задна дата – от 1 януари, ги уведомиха, че ще плащат по-малко за почти всички дейности, които държавата финансира, както и за медицинските изделия. Вчера пък стана ясно, че и НЗОК ще поема по-малка част от цените на голяма част от стентовете, имплантите, клапите, протезите и консумативите за високоспециализираните изследвания. Така от напъните на властта за спасяване на болниците сякаш не остана и следа, а единственото решение, което засега управляващите предлагат, е рязане на разходи и преструктуриране.
На този фон директорите на лечебните заведения се чудят как ще вържат бюджета и дали още в средата на този месец няма да се наложи да връщат пациенти или да ги принуждават да си доплащат.

СПОДЕЛИ