Над 1800 в „Пирогов“ за Великден

474 от пациентите са деца, най-натоварени са били травматолозите и токсиколозите

186

Тежко дежурство по време на Великденските празници за лекарите и сестрите в „Пирогов“. Над 1830 души са потърсили помощ в спешната болница, което е с близо 400 повече в сравнение с последните 4 години, отчетоха от лечебното заведение.

Приетите пациенти са 240, като 10 от тях са неосигурени. Освен за столичани, дежурните пироговски екипи са се погрижили и за над 50 тежко пострадали от различни части на България. Те са били преведени за лечение от други болници.

От всички потърсили помощ 474 са деца, а на 41 от тях им се е наложило да посрещнат Великден в „Пирогов”. Съпоставено с последните 4 години, се наблюдава нарастване с близо 130 малки пациенти.

През противошоковите зали – за възрастни и за деца, са преминали близо 30 много тежки случая. „Това са пациенти, при които е необходимо комплексно лечение и лекари от няколко специалности, а диагностицирането налага високоспециализирани изследвания. Тежко е било и за дежурните в реанимациите –  там се борят за живота на 50 пациенти, от които 4 са деца“, обясниха от спешния институт.

Традиционно най-натоварени са били травматологичният, неврохирургичният, токсикологичният и хирургичния кабинети. „Приехме много пострадали от катастрофи, мотористи и хора с височинни травми, имахме и много случаи на алергични реакции. За щастие няма приети деца, употребили алкохол, а през хирургията преминаха пациенти, които са с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, а не заради преяждане“, съобщиха още от „Пирогов“.

СПОДЕЛИ