Доплащаме си стентовете при инфаркт

От 1 април здравната каса ще превежда по-малко на болниците за медицинските изделия

995
НЗОК

Здравната каса ще плаща по-малко за стентовете, с които докторите лекуват инфаркт. Фондът намалява своя дял и при покриването на импланти, протези, клапи, пейсмейкъри и различни консумативи за високотехнологични процедури. Това става ясно от новия реимбурсен списък на НЗОК, който влезе в сила от 1 април, алармира „24 часа“.

Намалението на някои от най-масово използваните медицински изделия е между 15 и 20%, при други стига до 30-40%. Това на практика означава, че пациентите вече ще доплащат дори и за стентове и импланти, които НЗОК досега покриваше напълно. Единственият изход е фирмите да намалят цените на изделията си до стойността, която касата покрива, но това едва ли може да се случи за всички видове протези, стави, клапи и т.н. В същото време болниците няма как да покрият този разход, още повече, че според новите договори на директорите на държавните лечебни заведения със здравното ведомство, те нямат право да трупат дългове.

За най-използвания вид от лекарствоотделящите стентове, които се поставят за отпушване на коронарните артерии и например, фондът вече ще плаща 766,67 лева, вместо досегашните 910 лева. Намаление има при всички видове  – както при по-новите и скъпи, така и при най-евтините. Пейсмейкърите са намалени от 2347 на 1620 лева. За транскатетерна клапна протеза пък НЗОК ще превежда на болниците 40 500 лева, вместо 50 000 лева. От 3500 на 1000 лева е намалението при изделията, които се използват за бъбречнозаместителна терапия. Орязано е още и заплащането на протезите за коремна аорта, за биологични и механични клапи, съдови протези, коронарни и периферни импланти. При тазобедрените стави и протезите за коляно промяна няма, но при тях и сега доплащането от пациента е сериозно.

Припомняме, миналата седмица МЗ също „поряза“ държавните клиники, като им намали парите, които им превежда за редица дейности и медицински изделия, включително и за скъпите консумативи за лечение на инсулт.

В същото време Световната здравна организация предупреди, че най-големият проблем на здравната ни система е доплащането, като цели 44,2 % от разходите излизат директно от джоба на пациентите. Проблем с регулацията на медицинските изделия има отдавна, с цената им също, а решение така и не се намира. Но да сложиш ред в търговията с импланти като спреш да плащаш за тях, не изглежда да е в полза на тези, които се осигуряват.

„Цените на медицинските изделия са определени на база на цените, които се прилагат в редица европейски държави, както и на базата на вече проведени от лечебните заведения търгове за съответните изделия. Така че още сега искам да заявя, че твърденията, които чух, че пациентите ще доплащат в значителен размер медицинските изделия, не отговаря на истината“, коментира здравният министър Кирил Ананиев. В първите десет дни на април обаче десетки са болните, които вече са си доплатили, алармираха медици и близки на пациенти.

СПОДЕЛИ