Ананиев към лекарите: Подавам ви ръка

2018 г. ще е особено важна и за вас, и за мен, а разговорите за пари трябва да излязат от дневния ред на лекуващи и лекувани, казва в обръщението си за празника здравният министър

175
Ананиев
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

 

Макар с различно образование и професионален път, днес се обръщам към вас с уважение и разбиране, но и с надежда да приемете подадената ръка, за да направим заедно всичко по силите си да сложим ред в здравната ни система и да осигурим на съгражданите си достъп до качествени здравни услуги. Това се казва в обръщение на здравния министър Кирил Ананиев по повод Световния ден на здравето – 7 април и професионалния празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и фармацевти. „Благодаря ви за грижите, които ежедневно полагате за българските граждани и пациенти. Безкрайно уважавам вашия опит и експертиза“, посочва Ананиев.

„Много са проблемите в сектора, наслагвани повече от десет години. Голяма част от решенията, било то и правилни, не бяха реализирани напълно. Неведнъж ставахме пасивни наблюдатели или по-лошото – потърпевши от опитите за реформиране на системата, на прилагането на изолирани и спорни мерки за запушване на течовете в здравеопазването. Истината е, че всеки един от нас трябва да си върши добре и отговорно работата, за да има резултат. Оценявам търпението и последователността ви при отстояването на реално остойностен труд, конкурентни възнаграждения и на адекватна за страната ни нормативна уредба в сектора. За мен е важно да знаете, че с екипът ми работим за това, да ви бъдат гарантирани адекватни условия на труд, на пациентите – да бъде осигурено достъпно и качествено здравеопазване, а разговорите за пари да излязат от дневния ред на пациентите и здравните професионалисти. По тази причина 2018 г. ще е особено важна и за вас, и за мен. Но трябва да минем и през това, за да можем през 2019 г. да се фокусираме върху качеството на услугата, а не върху цифрите срещу нея“, отбелязва здравният министър.

„Моята цел е подобряване на модела. Затова ще ви призова към търпение, за да можем качествено и трайно да преструктурираме системата, най-вече с грижа за хора. Нека гражданите са доволни от съвместната ни работа! Сигурен съм, че заедно ще възстановим както доверието в системата, така и  основанията ви за самочувствие на мисионери“, се казва още в поздравителния адрес на Кирил Ананиев до всички работещи в сферата на здравеопазването.

СПОДЕЛИ