Втори живот с нови бъбреци за двама мъже преди Великден

Успешните трансплантации бяха извършени в Александровска болница

217

В навечерието на Великден, двама мъже получиха шанс за втори живот, след като лекарите от Александровска болница им присадиха нови бъбреци.

Ден преди успешните трансплантации, мъж на 56 години от Кюстендил получава тежък инсулт и изпада в мозъчна смърт. Въпреки тежката загуба и мъката, близките му правят благороден жест и решават да дарят органите му на други нуждаещи се хора. Така двама мъже на 52 и 48 години, с тежки бъбречни заболявания, които до този момент са поддържани с хемодиализа, получават обаждане от „Александровска“, че има спасение за тях.

Операциите им преминават успешно, в момента пациентите се възстановяват в реанимация, а състоянието им е стабилно, обясниха от лечебното заведение.

Това е едва третата донорска ситуация от началото на тази година. При предишните две втори живот получиха осем души, след като бяха извършени две сърдечни, две чернодробни и четири бъбречни трансплантации. През миналата година донорите бяха 19, като с органите на починалите бяха спасени 49 болни. Отделно бяха извършени и 9 трансплантации от живи донори.

Припомняме, тази седмица в Мексико одобриха реформа в здравната система, според която всеки починал пълнолетен автоматично се превръща в потенциален донор. Така при отсъствието на медицински противопоказания, органи и тъкани автоматично могат да се вземат за донорство без съгласие на роднините, а единственото изключение от това правило е, ако починалият преди смъртта си писмено е оставил заявление, в което отказва органите му да бъдат използвани за трансплантацията.

 

СПОДЕЛИ