МЗ реже парите за болниците

Новата методика за субсидиране на лечебните заведения предвижда по-малко средства за всички дейности, заплащани от ведомството

1030
МЗ

На фона на обещанието за спасяване на болниците и на финансовата конституция на Кирил Ананиев, която им забранява да трупат нови дългове, Министерството на здравеопазването (МЗ) реши да ореже субсидията за лечебните заведения. Според новата методика, която бе публикувана преди дни, но ще влезе в сила със задна дата от 1 януари тази година, за всички дейности, за които ведомството превеждаше средства на болниците, парите са жестоко окастрени.

Първите потърпевши са екипите в спешните отделения, които досега получаваха всеки месец по 1500 лева за лекар и 900 лева за медицинска сестра, но през тази година бонуси няма да има. Като утешителна награда изглежда увеличението на средствата от 18 на 25 лева, които държавните и общинските болници ще получават за преминал, но неприет за лечение спешен пациент. Парите за пациентите с психични заболявания също са по-малко, както и средствата за някои болни, лекувани в реанимация.

В пъти по-малко ще получават лечебните заведения и за част от медицинските  изделия, които използват. Например през 2017 г. МЗ е превеждало 3500 лв. за една процедура по терапевтична афереза, докато сега ще се поемат два вида – на плазма и на клетки, като сумите са съответно 1040 лв. и 395 лв.

Промяна има и за сумите, плащани от  МЗ за медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчен инсулт. През 2018 г. лечебните заведения ще получават до 14 000 лева за тях, докато през изминалата година сумата беше до 20 000 лева. Намаление има и при медицински изделия, използвани при хидроцефалия при деца, като от 6000 лева през 2017 г. МЗ вече ще плаща до 4000 лева. Освен това парите няма да се дават, ако има доплащане от страна на пациента, което пък е неизбежно, при условие, че тези процедури са двойно и тройно по-скъпи.

Не е ясно и колко и дали изобщо здравното ведомство ще плаща на болниците, за да поддържат медицинските регистри. Какви са мотивите на министър Ананиев за това „подпомагане“ на лечебните заведения също не става ясно от публикуваната методика.

Засега от съсловието няма официална реакция, директорите на болници са странно мълчаливи, а от БЛС дори не си направиха труда да излязат с някаква позиция.

 

СПОДЕЛИ