Дават ТЕЛК само за едно заболяване

Хората с увреждания ще атакуват наредбата за медицинската експертиза в съда, ако тя бъде приета от кабинета, излизат на протест след Великден

413
ТЕЛК

Лекарите в ТЕЛК ще дават процент инвалидност само за едно основно заболяване, но не и за придружаващите го. Това предвижда наредба за промени в медицинската експертиза, публикувана на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане. Това на практика означава, че поне 200 хиляди души, от над половин милион хора с ТЕЛК, ще паднат под дадените им в момента проценти и ще загубят правото си да получават надбавки, помощи и инвалидни пенсии.

Така, ако един диабетик например, има ампутиран крак, което е често усложнение при тях, както и онкологично заболяване или загуба на зрение, занапред ще може да получи процент само за едно от всичките си заболявания или увреждания. В момента тези проценти се сумират по определени критерии и правила и така болният получава инвалидност и съответните интеграционни добавки или пенсия.

Според лекарите, не е добре обмислено и предложението за всяка диагноза да се дават точно определени проценти, тъй като степента на напредване на заболяването и уврежданията, които то причинява при отделните хора, са различни.

С промените здравното ведомство разрешава на действащи лекари в практиката да работят и в ТЕЛК, като идеята е така да се попълни кадровия дефицит в системата.

Организациите на хората с увреждания и лекарите от ТЕЛК обаче не са съгласни с предложените промени и ще ги атакуват в съда, ако те бъдат приети. За 11 април пък е насрочен национален протест срещу реформите в сектора.

СПОДЕЛИ