66 % от българите се определят като здрави

В същото време всеки втори страда от хронично заболяване, а всеки трети над 65 години, не се чувства добре

180
здрави

Около 66% от българите си мислят, че са здрави и дават „добра“ или „много добра“ оценка за здравето си като цяло, показват данните от анализа на Евростат за самооценката на здравния статус на европейците през 2016 г.

Около 22% от сънародниците ни отчитат здравето си като „задоволително“, а близо 12% смятат, че то е „лошо“ или „много лошо“. Според анализа самооценката на здравето зависи в голяма степен от пола и възрастта на анкетираните. Например 70 на сто от мъжете у нас съобщават, че се радват на добро здраве, докато 63 % от жените оценяват здравния си статус като добър. С напредването на възрастта естествено се влошава и самооценката – едва 25 на сто от българите на възраст над 65 години смятат, че състоянието им е „добро“ или „много добро здраве“, а всеки трети декларира, че се чувства зле или много зле. Обратно – при българите в активна трудова възраст (25-64 г.) – от 75 до 80% заявяват, че са здрави.

В същото време, около 45% от анкетираните съобщават, че имат продължително хронично заболяване (40% мъже) и (48% жени), докато други 55% декларират, че нямат продължителен здравен проблем. Според анкетираните, най-разпространеното хронично заболяване у нас през 2016 г. е била хипертонията – близо 30% от мъжете и жените обявяват, че страдат от високо кръвно налягане или друг сърдечен проблем.

Повече от две трети (67%) от хората над 16-годишна възраст, живеещи в ЕС възприемат здравния си статус през 2016 г. като добър или много добър, отчита Евростат. Най-висок процент на положителен здравен статус е отчетен в Ирландия (83%), Кипър (79%), Холандия (76%), Швеция (75%), Гърция (74%), Белгия (73%), Малта (73%) и Испания (72%). Най-ниска е самооценката на здравето в двете балтийски републики Литва и Латвия, където едва 45% от хората дават позитивен знак за здравния си статус, както и в Португалия – 47% и Естония – 50%. Във Великобритания 69% от жителите дават знак „плюс“ на състоянието си, а 9% – „минус“, в Германия данните са 65% „плюс“ и 8% „минус“, във Франция – 66% „плюс“ и също 8% „минус“.

При съседите ни данните на Евростат отчитат, че 70% от румънците, 78% от македонците, 57% от сърбите и 74% от гърците дават положителен знак на здравния си статус.

СПОДЕЛИ