С уникална операция спасиха ръката на мъж от ампутация

Лекарите от „Сафиямед“ направиха 8-часов „нервен трансфер“, като с нерв от гръдна клетка успяха да възстановят раменната става на пациента

253
операция

С уникална операция лекари от УМБАЛ „Софиямед“ спасиха от ампутация ръката на млад мъж. Петър Недялков получава тежки травми след катастрофа с мотор. Четири дни е в кома, прекарва месец в болница, а ръката му е абсолютно неподвижна.

„Първоначално нито можех да я движа, нито да я свивам”, разказа Петър пред бтв. При инцидента е разкъсан един от най-големите снопове от нерви в човешкото тяло, който свързва шията с ръката. „Плексусът е сноп от нерви, които подсигуряват функцията на горния крайник. Без този сноп ръката не може изобщо да бъде използван”, обясни доц. д-р Маргарита Кътева, началник на отделението по „Хирургия на ръка и реконструктивна хирургия“ в „Софиямед“.

Тежката контузия обрича Петър на ампутация. Но лекарите прибягват до нетрадиционна и сложна 8-часова операция – така наречения „нервен трансфер”, извършен под микроскоп. „С помощта на гръдните хирурзи, успяхме да вземем нерв от гръдната клетка в дълбочина. Така, това малко нервче ще даде живот на мускулите, които пък от своя страна ще дадат живот на раменната става”, разказа доц. Кътева. По думите й подобни интервенции в Европа се извършват единствено във Франция.

А часове след интервенцията Петър е оптимист. „Усещам, че ще мога да я движа. Това е най-важното”, казва той и благодари на лекарите.

СПОДЕЛИ