Лекари от ВМА при президента, взеха му кръв

Румен Радев се включи в традиционната дарителска кампания за Цветница

3010
ВМА
Президентът Румен Радев дари кръв и постави началото на дарителската кампания за Цветница

Лекари от ВМА отидоха днес на крака при президента Румен Радев, за да му вземат кръв. Държавният глава даде началото и се включи лично в  традиционната кръводарителска кампания за Цветница, която е под мотото „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!”.

Заедно с Румен Радев кръв дариха и десетки служители на президентската администрация, както и гардовете от НСО, а акцията се осъществи със съдействието на екипа от Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, ръководен от полк. проф. Румен Попов.

„Вярвам, че с всяка капка дарена кръв спасяваме живот, но и даряваме човечност. Всеки доброволен кръводарител в България заслужава уважението ни заради избора му да помогне на напълно непознат човек. Нека всеки, който може да дари кръв, да се включи в кампанията за кръводаряване „Капка по капка – живот!“, подчерта държавният глава.

Центърът по трансфузионна хематология на ВМА ежегодно организира редици кампании с цел насърчаване на безвъзмездното кръводаряване. Всеки, който желае и отговаря на показателите за кръводаряване, може да го направи всеки ден от 08.00 до 16.30 часа.

На 1 април пък в столицата, в близост до най-големите храмове, ще има мобилни екипи на Националния център по трансфузионна хематология и БЧК, които ще са на разположение на гражданите, които искат да дарят кръв.

През миналата година малко над 160 хил. души са дарили кръв, което е с близо 2000 по-малко от 2016 г. Под 20 % от тях обаче го правят за напълно непознати. В същото време, нуждата от използването на кръвни продукти нараства, като около 600 души дневно се нуждаят от кръв, а само в София се преливат над 100 литра всеки ден.

СПОДЕЛИ