Първите 10 минути са най-важни при тежка травма

Бойни санитари демонстрираха умения по спасяване на ранен войник

676
травма
Ген. Венцислав Мутафчийски показа "трикове" за спешна помощ на пострадал

Взаимопомощ и самопомощ са най-важните неща в първите десет минути при тежка травма при инцидент, катастрофа или на бойното поле, това са платинените 10 минути, в които животът на пострадалия може да бъде спасен. Това заяви началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски по време на днешната демонстрация на практическите умения на бойните санитари.

„Това е поредната група от 12 души, които преминават през такова обучение и са готови да се включат при нужда, както на бойното поле, така и при различни инциденти с масово постъпване на пострадали“, обясни Ася Дишкова, главен експерт към Военномедицинския отряд за бързо реагиране на ВМА.

По време на практическото занимание бяха демонстрирани дейности по отваряне на горни дихателни пътища, кръвоспираща превръзка, имобилизация на кости и стави с медицински материали и импровизационни средства.

Демонстрацията бе наблюдавана и от ген. Мутафчийски, който показа на участниците в курса някои трикове, които е научил по време на участието си в мисии зад граница. „Вашата задача е много важна и в мирно, и във военно време. Докато дойде доктор на мястото на събитието, единственият човек, който е най-близо до пострадалия другар сте вие. Спрете кръвта, защото изтича животът. Ако не сте наблизо да поставите турникет, вече няма смисъл докторът да идва. Вие сте най-важните – вие сте платинените 10 минути, вие държите в ръцете си живота и смъртта на тези войници“, обърна се началникът н ВМА към бойните санитари. Той поясни, че 75% от предотвратимата смърт на бойното поле е заради външно кървене. „Значи, ако вас ви няма, тези 75% ще умрат”, подчерта ген. Мутафчийски.

Участниците в курса получиха удостоверение за начална военномедицинска подготовка на бойни санитари, като се предвижда на следващ етап и преминаване на опреснителни курсове.

СПОДЕЛИ