БАН изпитва универсална ваксина срещу грип

Учените разработват т.нар. ДНК серум, който ще е ефективен срещу всички щамове и няма да се налага реимунизация всяка година

204
БАН

Учени от Института по микробиология към Българската академия на науките (БАН) са на път да създадат универсална ваксина, базирана на ДНК, срещу всички щамове на грипа, съобщи БНР. Противогрипните ДНК ваксини са ново направление във вирусологията, в което се създават химерни молекули с помощта на генноинженерни манипулации, а целта е да противодействат еднакво добре на всички щамове на грипа.

„ДНК ваксините са много по-лесни за производство, стига да се получат добри клинични изпитания. В момента се намираме на етапа на експериментален лабораторен модел и пътят до тяхното внедряване е дълъг. При тези ваксини се избягва сезонната циклинчост, при която се явяват различните серотипове на грипния вирус. През този есенно-зимен сезон например имаме четиривалентна ваксина – тя дава резултати, но няма да бъде ефективна догодина, тъй като спектърът на грипните серотипове може да се промени. Това се наблюдава всяка година, имайки предвид изменчивостта на вируса, епидемичните процеси и т.н. Докато ДНК ваксините са много по-сигурни от тази гледна точка и много по-поливалентни в сравнение със сега разработваните, които са сезонни“, обясни директорът на Института по микробиология проф. Христо Найденски.

Изследванията върху ваксините са само едно от направленията, по които работят учените от БАН. В отделните департаменти се изучават причинителите на редица заболявания – човешки папилома вируси, ентеровируси, полиовируси, правят се проучвания върху туберкулозата, рака, ревматоидния артрит.

СПОДЕЛИ