Проф. Гудев: Забравихме за пациента, мислим само за приходи и разходи

БЛС е пасивна фигура, а докторите не са единни, смята кандидатът за шеф на столичната колегия на съюза д-р Емануил Найденов

820
Проф. Гудев
Проф. Асен Гудев

Българските болници се управляват с елементарни калкулации колко са приходите и разходите и без мисъл за пациента, заяви проф. Асен Гудев, началник на Клиниката по кардиология в столичната болница „ИСУЛ – Царица Йоанна“.

„Нас не ни интересува каква е смъртността сред нашите пациенти или какви са новостите в лечението. Важното е дисбалансът между приходите и разходите за месеца да не се влоши още повече. Управите на лечебните заведения се занимават само с финансови въпроси. Въобще не обсъждаме качеството на медицинското обслужване или пък хуманната страна на грижите за болните. Интересуват ни не медицинските проблеми на пациента, а по коя клинична пътека ще мине и колко пари ще получим за него“, алармира проф. Гудев.

Проф. Гудев
Д-р Емануил Найденов

„Българският лекарски съюз е една пасивна фигура. Ролята на съсловната организация е да бъде надпартийна структура, активната фигура, която да бъде непреходна и да налага политиката в здравеопазването за доброто както на пациентите, така и на лекарите”, смята пък д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и кандидат за председател на столичната колегия на БЛС. По думите му обаче медицината е станала инструмент за политика, а партиите се „бият“ с проблемите в здравеопазването.

„Лекарският съюз трябва да има водеща роля, той да командва този процес какво да се случва в системата. БЛС трябва и да е лицето на докторите пред обществото”, категоричен е д-р Найденов. Но признава, че самите лекари не са единни и дават разнопосочни сигнали както на властта, така и на своите пациенти.

СПОДЕЛИ