Нов орган в тялото ни виновник за метастазите на рака

Учени намериха мрежа от пълни с течност канали, които вероятно спомагат за разпространението на туморните клетки, както и причиняват някои възпалителни заболявания

313
орган

Един досега неизвестен орган в човешкото тяло, наречен интерстициум, изглежда спомага за разпространението на раковите клетки по тялото, установиха американски учени, съобщава NewScientist. Той представлява мрежа от пълни с течност канали, а резултатите от проучването се основават на нова технология, наречена конфокална лазерна ендомикроскопия, която съчетава тънка сонда, оборудвана с камера, която обикновено се вкарва през гърлото, за да се видят отвътре органите, с лазер, който осветява тъканите и сензори, анализирайки отразените флуоресцентни картини.

През есента на 2015 г. в медицинския център „Бет Израел“ с помощта на тази технология съавторите д-р Дейвид Кар-Лок и д-р Петрос Бениас виждат нещо странно, докато изследват жлъчния канал на пациент за разпространение на рак. Екипът открива, че жлъчният канал не е заобиколен от твърда, плътна стена от тъкани, както очаква, а странна, необяснима картина на серия от взаимосвързани кухини на ниво субмукозна тъкан, които не съответстват на известната анатомия. По-нататъшното изследване на други органи показа, че тази мрежа от канали, по които се движи течност, е навсякъде в тялото.

Новооткритият орган се вижда под най-горния слой на кожата, но също така се намира в тъканните слоеве, покриващи червата, белите дробове, кръвоносните съдове и мускулите. Органът е мрежа от взаимосвързани, пълни с течност отделения, поддържани от мрежа от здрави, гъвкави протеини.

Според учените, мрежата както за защита на органите, така може и да е виновна за разпространението на рака. Проби, взети от хора с инвазивни ракови заболявания, доказват, че туморните клетки могат да се придвижват по тези канали, които ги отвеждат директно до лимфната система. Учените изследват сега дали анализът на течността в тези новооткрити канали може да доведе до по-ранна диагностика на раковите заболявания. Според тях, органът вероятно е виновен за други проблеми, включително отоци  и някои възпалителни заболявания.

Въпреки че е един от най-големите органи в човешкото тяло, интерстициумът досега не е бил забелязван.

СПОДЕЛИ