Безплатна ваксина срещу грип за хората над 60 години

Намалява се броя на приемите на серуми срещу туберкулоза и пневмококови инфекции, добавя се имунизация за варицела

255
ваксина

Разработва се национална програма за профилактика на сезонен грип, като основната цел е осигуряване достъпа до ваксина на хората над 60 години с риск от заболяване. Това съобщиха от здравното министерство, позовавайки се на препоръки на експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката. Така ще се постигне над 75% имунизационен обхват срещу сезонен грип при възрастни, аргументираха се от МЗ.

Експертният консултативен съвет предлага и намаляване на броя на приемите на ваксини срещу туберкулоза и пневмококови инфекции, в съответствие с препоръки на Световната здравна организация (СЗО) и синхронизиране с европейската имунизационна практика.

Обмисля се и включването в българския имунизационен календар на серум срещу варицела за децата. За целта ще бъде изготвен анализ на заболяваемостта, тежестта на протичане на варицелата и наличната ваксинопрофилактика в Европейския съюз. Анализът ще бъде изготвен от Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на МУ-София. След получаване на анализа и становищата на националните консултанти по различни медицински специалности, въпросът ще бъде подложен на широка обществена дискусия с участието на специалисти, родители, неправителствени организации и др. Евентуалната промяна в имунизационния календар за децата може да се случи най-рано през 2020 година, уточняват от МЗ. Припомняме, родители вече се обявиха против включването на нови серуми в задължителния календар, но препоръките на СЗО и Европейския парламент са за засилване на ваксиналното покритие, поради опасност от завръщане на тежки заразни заболявания.

СПОДЕЛИ