Излекуваха рак на шийката на матката с имунотерапия

Извлякохме от организма на пациентката ДНК секвенция, която може да бъде вкарана във всякакви клетки, за да атакуват рака по същия начин, похвалиха се американски учени

409
имунотерапия

Американски учени се похвалиха, че са излекували рак на шийката на матката, при това с метастази, с имунотерапия. През зимата на 2013 г. Сю Скот вече е била организирала погребението си. Тогава тя е на 36 години и метастазите на рака на маточната шийка се развивали бързо в организма ѝ. Химиотерапия, радиотерапия, операции – всички опити да се спре развитието на болестта са се провалили. Ракови образувания се появили в черния дроб и дебелото черво. За Сю обаче е имало още един шанс – експериментални тестове в медицински център на Националните здравни институти на САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В този център лекари се опитват да заменят имунните системи на пациенти с левкоцити (бели кръвни телца), които са програмирани да атакуват тумори, свързани с предавания по полов път човешки папиломавирус. Няколко месеца по-късно туморите в организма на Сю напълно изчезнали. От 5 години тя е в пълна ремисия. Лекарите я смятат за излекувана.

„Най-голямото ми удовлетворение е, че давам надежди на други хора“, казва Сю, която е агент по недвижимите имоти във Вашингтон и се занимава с благотворителност.

Клиничните опити, в която тя е взела участие, осъществиха пробив в борбата с рака. За пръв път бе доказано, че имунотерапията, за която е известно, че е ефикасна срещу левкемия и рак на кожата, може да се използва и срещу рак на маточната шийка.

Излекуването на Сю освен това доведе лекарите до неочаквано откритие, което ще даде възможност да се води борба с други видове тумори. „Извлякохме от организма ѝ ДНК секвенция, която може да бъде вкарана във всякакви клетки, за да атакуват рака по същия начин“, отбелязаха учените.

СПОДЕЛИ