Проф. Никола Владов оперира „изключен“ черен дроб

Лекарите от ВМА спасиха мъж с много рядък тумор на долната празна вена, като разполагаха само с един час да извършат сложната интервенция

Проф. Никола Владов
Проф. Никола Владов по време на операция

62-годишен мъж с много рядък тумор на долната празна вена спасиха във ВМА. Екипът на проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, извърши поредната изключително сложна операция, при която хирурзите са разполагали само с един час, за да отстранят образуванието, да сложат изкуствена протеза и всичко това при напълно изключен от кръвообращението черен дроб на пациента.

„За 50 минути трябваше да отделим цялата вена кава, да изрежем тумора и да поставим изкуствен графт с дължина около 10-12 сантиметра – от бъбречните вени до вливането на чернодробните вени в долната празна вена. Наложи се да действаме изключително бързо, тъй като по време на интервенцията черният дроб на пациента беше изключен от кръвообращението, а това не бива да продължава повече от час, защото настъпват промени, които не са благоприятни за пациента“, обясни за Скенер.нюз проф. Никола Владов. Такива операции са много редки и у нас се правят само във ВМА. „За последните десетина години сме извършили само пет подобни интервенции“, добави проф. Владов. По думите му туморът на пациента е бил голям колкото юмрук, но все пак е диагностициран навреме.

Без тази операция 62-годишният мъж не е имал никакъв шанс. В момента той е добре и предстои до края на седмицата да бъде изписан, като прогнозата на лекарите е за пълно възстановяване.

Още през 2012 г. екипът на на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия публикува серия от публикации в едни от най-авторитетните световни медицински издания за операции на вена кава, като публикациите са цитирани от десетки световноизвестни хирурзи.

СПОДЕЛИ